OM eist weer 18 jaar moord Henk Peters (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep 18 jaar cel geëist tegen de verdachte die terechtstond voor de moord op hobbyfotograaf Henk Peters uit Doorwerth. De 42-jarige Frans J. uit Oosterbeek werd eerder door de rechtbank vrijgesproken voor de moord. Het lichaam van Peters is nooit gevonden.

Volgens regionaal dagblad De Gelderlander beriep de verdachte zich meteen na aanvang van de zitting op zijn zwijgrecht. Hij gaf aan geen enkele vraag van het hof te willen beantwoorden. Het gerechtshof deed een poging om hem op andere gedachte te brengen. Het zou voor de verdachte de laatste kans zijn om zijn onschuld te bewijzen.

De zwakbegaafde Henk Peters verdween op 29 april 2009 van de aardbodem nadat hij nog wat foto’s had gemaakt tijdens een concert van Kane in Arnhem.

Hieronder een gedeelte uit het officiële persbericht van het Openbaar Ministerie

Volgens het OM staat vast dat Henk Peters niet meer in leven is en door een geweldsmisdrijf om het leven is gekomen. Alle zeer belastende feiten en omstandigheden, met name in onderlinge samenhang bezien, leiden tot de conclusie dat de verdachte het slachtoffer met voorbedachte rade om het leven heeft gebracht. ‘De bewijsmiddelen kunnen maar één kant uitwijzen, en dat is dat verdachte Henk Peters heeft dood geschoten’, aldus de advocaat-generaal (OM) tijdens de zitting.

De verdachte zou een financieel motief voor de moord hebben gehad. De advocaat-generaal sprak van ‘ordinaire hebzucht’. ‘Verdachte wilde beschikken over de auto en fotoapparatuur van het slachtoffer, en om dat doel te bereiken deinsde hij er niet voor terug om het slachtoffer van het leven te beroven.’

Bij de strafeis is meegewogen dat de verdachte de nabestaanden al bijna drie jaar in onzekerheid laat waardoor de familie niet tot een afsluiting kan komen: ‘Er is maar één persoon die aan die onzekerheid een einde kan maken, en dat is verdachte. Tot op de dag van vandaag hult hij zich grotendeels in stilzwijgen en kiest hij er daarmee voor om de dierbaren van Henk Peters geen duidelijkheid te bieden.’

 

Lees meer over de zaak Henk Peters.

Moordzaak zonder lijk gaat verder

18 jaar geëist in verdwijning Henk Peters

Vrijspraak moord Henk Peters

De tweede verdachte in de Peters-zaak

Verdachte Peters ook verdacht van aanslag