Eis: 2 jaar om wapenhandel van schoenenreus

Tegen de Brabantse schoenenkoning Jan van der Linden (67) is dinsdagochtend in de rechtbank in Den Bosch twee jaar cel geëist voor illegale wapenhandel. Van der Linden was ooit eigenaar van schoenenketen Tango. In januari 2015 werd hij opgepakt in Kroatië met een bestelbus vol zware handvuurwapens.

No Surrender

De Kroatische politie ontdekte automatische geweren, granaten, raketwerpers en munitie nadat ze het busje van de weg haalden omdat de Nederlandse politie een tip had gegeven. Justitie stelt dat hij twee keer op en neer reed naar Kroatië om wapens te halen.

Van der Linden heeft medeverdachten. Tegen de man die de handel zou hebben opgezet (Freek van S.) heeft de officier van justitie vier jaar geëist. Twee andere verdachten kregen een eis van 30 maanden en 12 maanden cel. De wapens hadden volgens justitie uiteindelijk als bestemming (niet nader genoemde) personen binnen motorclub No Surrender.

Schuld

Jan van der Linden heeft zes maanden cel opgeknapt in Kroatië voor bezit van de wapens. De vervolging in Nederland gaat om wapenhandel. Zijn advocaat zegt dat de vervolging in strijd is met het beginsel dat je niet twee keer voor hetzelfde feit kan worden vervolgd: ne bis in idem.

Volgens het Brabants Dagblad zat Van der Linden in geldnood nadat schoenenketen Tango (met 63 winkels in binnen- en buitenland) in 2002 failliet ging. Hij zou een schuld van 20.000 euro hebben uitstaan bij hoofdverdachte Freek van S..

Zie:

Politie pakt grote partij wapens uit Kroatië

‘Wapens Kroatië waren voor No Surrender’