Eis: 20 jaar cel tegen Desi Bouterse

Tegen de Surinaamse president Desi Bouterse heeft de auditeur-militair bij het Surinaamse Openbaar Ministerie woensdag twintig jaar gevangenisstraf geëist voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982.

Veel bewijs

Aanklager Roy Elgin zei voor de Krijgsraad dat er veel bewijs is dat de toenmalige legerleider de hoofdverantwoordelijke was voor de dood van vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van zijn toenmalige militaire regime. De executie vond plaats op 8 december 1982 in Fort Zeelandia, toen het militaire hoofdkwartier.

Fred Derby

Belangrijkste bewijs zijn getuigenverklaringen onder meer van de enige overlevende, de inmiddels overleden vakbondsleider Fred Derby. Elgin ziet Bouterse als mede pleger. Er is geen bewijs dat hij zelf geschoten heeft. Bouterse heeft altijd ontkend dat hij in het fort was in de fatale nacht. Volgens de aanklager neemt dat zijn verantwoordelijkheid niet weg.

Verrassing

Het is een verrassing dat de militaire aanklager de eis formuleerde. Bouterse heeft bewezen als president ver te willen gaan om de doorgang van het proces te verhinderen. Zo wist hij een amnestiewet door het parlement te loodsen. De Krijgsraad ging daar echter omheen.

Advocaat Irwin Kanhai krijgt de komende week de gelegenheid voor zijn pleidooi. Indien de Krijgsraad Bouterse schuldig bevindt dan komt de vraag wie de president gaat arresteren en wanneer dat zal gebeuren.

Zie ook:

Hof: Bouterse-proces gaat toch door

‘Relatie Bouterse met Drentse witwaszaak’

‘Surinaamse coke-verdachte opgepakt’

Vermoorde Surinamer in coke-onderzoek