Eis: 20 jaar cel voor doodsteken vrouwen

In Rotterdam heeft de officier van justitie 20 jaar cel geëist tegen de 59-jarige Albert B. voor verkrachtingen en moorden in Rotterdam op de dakloze Berendina Stijger in 1990 en prostituee Francis Hofland in 1991. De twee vrouwen leidden een zwervend bestaan.

Sperma

Het sperma van B. is gevonden in de twee vrouwen. B. werd pas in april 2017 aangehouden na uitgebreid forensisch onderzoek van het cold case team in het zogenoemde prostitutieproject. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft met de nieuwste technieken aanwijzingen in de richting van de verdachte kunnen vinden.

Halsslagader

In beide gevallen hadden de vrouwen seks gehad voordat ze overleden. Beide vrouwen waren met fors geweld om het leven gebracht. Ze hadden naast messteken in de hals verschillende  verwondingen op hun bovenlichaam. De wijze waarop de messteken waren toegebracht bleek bijna identiek, aldus het Openbaar Ministerie. Bij beide vrouwen was de halsslagader doorgesneden.

Stoornissen

Maar volgens zijn advocaat begrijpt B. helemaal niet waarom hij terechtstaat. Zijn verklaringen tijdens het proces waren soms verward. De advocaat ziet onvoldoende bewijs dat B. de moordenaar is geweest. Alleen het sperma is volgens hem niet voldoende.

B. leek geobsedeerd te zijn door vrouwen, zijn woning was volgeplakt met plaatjes van vrouwen. Onderzoek in het Pieter Baan Centrum heeft uitgewezen dat B. vanaf de jaren tachtig psychische stoornissen heeft gehad. Er is echter geen directe link te leggen tussen de stoornissen en het delict.

Zie ook:

‘Verdachte prostitutiemoorden ontkent’

Mogelijke doorbraak in Rotterdamse coldcase