Eis: 20 jaar tegen schietende plofkrakers

Voor de rechtbank van Turnhout is woensdag twintig jaar cel geëist tegen drie jonge Nederlanders voor poging moord. In februari vorig jaar schoten ze tijdens een vlucht na een plofkraak met een Kalasjnikov op politiemensen. De verdachten zijn: Aymad A. uit Driebergen, en Achraf L. en Abdelaziz A. uit Amsterdam.

250 kilometer per uur

De drie pleegden op 23 februari 2015 om 03.40 een plofkraak op een ING-geldautomaat in winkelcentrum Moerwijk in Breda. De Nederlandse politie zette de achtervolging in op de zwarte Audi van de criminelen die vluchtten met snelheden boven de 250 kilometer per uur in de richting van Antwerpen. Op Belgisch grondgebied zetten deden agenten van de politie Brasschaat mee aan de achtervolging in. Het was regenachtig weer maar ongelukken bleven uit.

Spijkermat

Op de splitsing van de E313 en de E34 in de richting van Turnhout vertraagde de vluchtauto en schoot één van de Nederlanders met een Kalasjnikov op de agenten. Kort daarna reden de criminelen lek op een spijkermat, en kwamen ze bij Oud-Turnhout tot stilstand. Eén van hen stapte uit en loste een lang salvo met de Kalasjnikov in de richting van de agenten. Vervolgens vluchtten ze te voet. Ze zijn na een urenlange klopjacht aangehouden.

Eerdere berichten over de zaak:

Schietende plofkrakers allen Amsterdammer (UPDATE)

Drie schietende plofkrakers opgepakt in België (UPDATE)