Eis: 20 jaar voor doden “politiemol”

De officier van justitie in Maastricht heeft twintig jaar cel geëist tegen Alberto T. voor moord op de 25-jarige Guido Kosterman in Maastricht. Kosterman was een infiltrant van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de politie en kreeg tipgeld in ruil voor informatie over criminelen in zijn omgeving.

Brand

Hij zou ook de verdachte Alberto T. hebben verlinkt. In een loods in Maastricht is Kosterman in december 2012 urenlang gemarteld waarna hij stierf. Na zijn dood werd zijn lichaam in brand gestoken. Vlak voor zijn dood heeft Kosterman zijn vader gewaarschuwd dat hij vreesde voor zijn leven. Hij dook onder en verstopte zich in de loods.

Raam

Belangrijk bewijs is het gegeven dat volgens het Openbaar Ministerie Alberto T. een vriend heeft verteld dat hij de moord heeft gepleegd. Alberto T. wilde een bandenhandel in de loods beginnen. Advocaat Arthur van der Biezen stelt dat zijn cliënt onschuldig is aan de moord. Alberto T. erkent wel dat hij het stoffelijk overschot uit een raam gooide. Hij zei de vondst van het lichaam te hebben verzwegen omdat hij de politie niet vertrouwde.

Bescherming

Slachtoffer en verdachten zijn afkomstig uit het Utrechtse Wijk bij Duurstede. Advocaat Van der Biezen stelt ook dat de politie Kosterman onvoldoende bescherming heeft geboden.

Zie ook:

Verdachte loodsmoord wil verklaring afleggen

‘Vermoorde Guido Kosterman was informant’

Aanhouding na vondst dode man in loods