Eis: 23 jaar cel voor moord op Jalink

Tegen een verdachte van de moord op Vincent Jalink (38) is voor de rechtbank in Amsterdam dinsdag 23 jaar cel geëist. Jalink werd op 27 mei 2016 voor zijn huis in Diemen doodgeschoten in tegenwoordigheid van zijn 9-jarig  zoontje.

Petje

Gideon G. (30) zou één van de uitvoerders zijn geweest. Er is langs de vluchtroute van de daders een petje gevonden waar een dna-spoor van hem op aanwezig was. Camera’s registreerde nog zeker één andere dader die ter plaatse was.

Een dag voor de moord heeft de politie een observatie gedaan bij het NS-station Diemen-Zuid van een groep verdachten uit Amsterdam-Zuidoost. De politie beschouwt naast de eerder voor voorbereiding van een liquidatie veroordeelde Gideon G., ook zijn vriend Jerello G. (24) als uitvoerder. En ook de al voor moord veroordeelde Jason “Jayjay” L. (27), Willy F. (30) en de tot levenslang veroordeelde Naoufal F. (39) zijn verdachten. Het is nog niet duidelijk of en wanneer die personen voor de rechter komen.

Advocaat Hans Otto den Otter eist dinsdagmiddag vrijspraak omdat het bewijs dat G. de moord mede pleegde in zijn ogen ontbreekt.

Jason L.

De politie concludeert uit berichtenverkeer en telecom-data dat Gideon G., Jerello G. en Willy F. op de dag van de liquidatie in de buurt van de plaats delict waren. Jason L. en Willy F. zouden de moordopdracht hebben doorgespeeld, zo leidt justitie af uit gekraakte pgp-gesprekken.

Getuigen hebben gezegd dat Jalink rond een miljoen euro had aangenomen van een groep vissers uit Urk om cocaïne te regelen maar die zou niet zijn aangekomen. De vissers zouden via de inmiddels tot levenslang veroordeelde Noffel F. huurmoordenaars uit Amsterdam-Zuidoost op Jalink hebben afgestuurd. Noffel F. is medeverdachte in een dossier over cocaïne-smokkel door Urker vissersboten waarin lange celstraffen zijn uitgedeeld.