Eis: 24 en 23 jaar voor liquidatie Nieuwegein

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Utrecht 24 en 23 jaar cel geëist tegen twee 25-jarige mannen uit Amstelveen en Amsterdam voor het liquideren van Adjai “Chico” Badloe (43) in Nieuwegein.

Auto

Denzel D. uit Amstelveen en Reza J. uit Amsterdam liquideerden volgens justitie in de morgen van 28 november 2017 op de Apolloburg in Nieuwegein Badloe in zijn auto voor zijn woning. De officier van justitie verdenkt J. ervan te hebben geschoten en de moord te hebben gepleegd, D. is medeplegen ten laste gelegd.

Er zijn twaalf schoten afgevuurd. Badloe overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Een getuige zag een man met een zwarte capuchontrui aan de bijrijderskant in een donkere auto stappen, waarna die met hoge snelheid weg reed.

Golf

Korte tijd later zagen getuigen een man aan de Componistenlaan in Vleuten een zwarte auto in brand steken om vervolgens als bijrijder in een Volkswagen Golf weg te rijden. De getuigen volgden de Golf en gaven het kenteken door aan de politie, die zo de achtervolging in kon zetten. Toen volgde een dollemansrit waarbij de bestuurder van de Golf diverse aanrijdingen veroorzaakte. In Amsterdam werd de auto tot stoppen gedwongen. De politie hield de twee inzittenden aan. (tekst gaat verder onder reclame)

Kledingstukken

In de Golf trof de politie diverse kledingstukken aan, waaronder een capuchontrui. Op de kleding zijn behalve het dna van de verdachten tevens kruitsporen aangetroffen die passen bij de gebruikte munitie. Bovendien vond de politie op de kleding glassplinters die passen bij de kapot geschoten ruiten van de auto van het slachtoffer.

Ook uit onderzoek naar communicatiemiddelen blijkt de betrokkenheid van verdachten. In spraak- en tekstberichten op een in beslag genomen telefoon en in afgeluisterde gesprekken in de gevangenis, wordt gesproken over de voorbereidingen en hun rol in de uitvoering. De historische gegevens van het navigatiesysteem in de auto van de moeder van een van de mannen koppelt hem aan het plaats delict tijdens een voorverkenning.

Verklaring

De vermeende schutter Reza J. heeft ontkend en verder geen enkele verklaring gegeven, op een bekentenis over de brandstichting na. Denzel D. heeft eerst gezwegen maar bekende later dat hij op de plaats was waar de vluchtauto in brand werd gestoken en dat hij de plaats delict tevoren heeft verkend. Hij verklaarde niet te hebben geweten te hebben dat er een liquidatie zou worden gepleegd. Hij dacht aan een ripdeal. Het Openbaar Ministerie vindt deze verklaring ongeloofwaardig, ook omdat de verdachte hier zo laat mee is gekomen.

Over het motief of de opdrachtgever is niets duidelijk geworden in de zaak.

Rijgedrag

De twee worden ook vervolgd voor het in brand steken van de vluchtauto en respectievelijk voor het veroorzaken van gevaar op de weg tijdens de vlucht voor de politie en drugsbezit en voor verboden wapenbezit. Naast de gevangenisstraf van 24 jaar werd tegen D. voor het gevaarlijke weggedrag ook twee maanden hechtenis en een ontzegging van de rijbevoegdheid van twee maanden geëist. Verder moet hij als het aan het OM ligt ook een voorwaardelijk restant van 487 dagen gevangenisstraf van een eerdere veroordeling alsnog uitzitten.

Namens diverse nabestaanden vorderde het OM een schadevergoeding van ruim 50 duizend euro. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Zie ook:

Verdachten moord Badloe blijven vast

Rechtszaak liquidatie Nieuwegein half jaar vertraagd