Eis: 25 jaar en tbs tegen Patrick S.

Het Openbaar Ministerie heeft voor het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep tegen seriemoordenaar Patrick S. 25 jaar cel en tbs geëist. Medeverdachte Timothy S. hoorde 5 jaar cel en tbs eisen. S. is volgens het OM schuldig aan gekwalificeerde doodslag op Farida Zargar en op Nanda Kerklaan en van een poging gekwalificeerde doodslag.

Maximumstraf is levenslang

Gekwalificeerde doodslag houdt in dat de levensberovingen zijn gepleegd om de uitvoering van de diefstal met geweld te vergemakkelijken of de kans op betrapping te verkleinen. De maximumstraf die op gekwalificeerde doodslag staat is levenslang. Dat was ook de eis en de veroordeling in eerste aanleg. Patrick S. ging in hoger beroep.

Geen levenslange eis

In de hoger beroepsprocedure is S opnieuw voor onderzoek geplaatst in het Pieter Baan Centrum. In hoger beroep heeft S. wel meegewerkt (eerder werkte hij beperkt mee) en is hij uitgebreid onderzocht. Uit de rapportages blijkt dat hij lijdt aan een psychische stoornis en dat deze stoornis gedeeltelijk doorwerkte in zijn handelen. Door de deskundigen wordt tbs met dwangverpleging geadviseerd. Dit advies neemt deadvocaat-generaal over. ‘De veiligheid van anderen en van de samenleving eist het opleggen van deze maatregel’, aldus de advocaat-generaal op de zitting. Het OM ziet daarom in hoger beroep af van de eis van levenslang.

Bizar verhaal

Het OM verwijt S. nog steeds dat hij er weinig blijk van gegeven dat hij beseft wat hij heeft aangericht, zei de advocaat-generaal:

‘Eerst niet door jarenlang te zwijgen ondanks dat hij wist dat de politie de zaken niet kon oplossen. Ook in hoger beroep niet omdat hij weer een bizar verhaal op tafel legde. Uit verklaringen van medegedetineerden blijkt dat verdachte ook trots lijkt te zijn op hetgeen hij heeft gedaan, en dat hij prat gaat op het plegen van de perfecte moord en in dat kader adviezen en tips geeft. Er zijn grote zorgen over de veiligheid van de samenleving en over hoe verdachte ooit zal terugkeren in de samenleving. De geëiste straf is passend en geboden om de samenleving het vertrouwen te geven dat verdachte afgerekend wordt op zijn daden en niet onbehandeld zal terugkeren in deze samenleving’.

 Poolse man

Medeverdachte Timothy S. heeft zich in de visie van het OM schuldig heeft gemaakt aan een poging gekwalificeerdedoodslag op een Poolse man op 24 maart 2011 in Spijkenisse, samen met Patrick S. Hij wordt de man nog verdacht van straatroven, bedreiging en diefstal uit een woning.