Eis: 25 jaar en tbs voor Arthur N.

Arthur N (47)., vorig jaar door de rechtbank in Utrecht betiteld als extreem gevaarlijk, heeft het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep 25 jaar cel en tbs tegen zich horen eisen. N. wordt verdacht van een groot aantal oplichtings- en verduisteringsfeiten, een gijzeling, diefstal en belaging, een poging moord/doodslag op een vrouw en haar zoon op 28 oktober 2009 in Nijkerk en doodslag op een 41- jarige man in Leusden.

In maart 2013 veroordeelde de rechtbank in Utrecht de 47-jarige Arthur N. tot een celstraf van 25 jaar en tbs met dwangverpleging voor deze feiten. Die straf heeft het OM in hoger beroep weer geëist.

Gevaarlijk

De zaak in hoger beroep wordt behandeld in de extra beveiligde rechtbank, de Bunker, in Amsterdam-Osdorp. De verdachte wordt beschouwd als een gevaarlijke crimineel. Tijdens de behandeling in de rechtbank in Utrecht zat hij ook achter een plastic schot. Zijn advocaat mocht toentertijd niet spreken. Hij voerde zijn eigen verdediging.

Moord

Volgens het OM is N. verantwoordelijk voor de dood van de 41-jarige Ruud Kinneging in Leusden in 2009. Het slachtoffer kwam door meerdere messteken om het leven en werd op 4 november 2009 gevonden in zijn woning. Het OM vermoedt dat hij op 27 oktober al is doodgestoken door N. Hij zou dit feit kort na zijn vrijlating op 23 oktober 2009 hebben gepleegd nadat hij een straf voor oplichting had uitgezeten, aldus het OM.

Ontsnapping

Vervolgens zou N. ook geprobeerd hebben zijn ex-vriendin en haar zoon te vermoorden in Nijkerk op 28 oktober van dat jaar. Voor deze feiten werd N. opnieuw aangehouden en opgesloten in de Koepelgevangenis in Arnhem. Daar wist hij in december 2009 uit te ontsnappen door een medewerker te gijzelen. Vervolgens gijzelde hij een automobilist en vluchtte naar België.

In België werd hij aangehouden en is in 2011 overgeleverd aan Nederland. Sindsdien zit hij vast.

Stoornissen

'Het OM vindt dat een zeer lange celstraf van 25 jaar recht doet aan de ernst van de feiten. Het OM vindt dat daarnaast de maatregel van TBS opgelegd moet worden. De verdachte heeft weliswaar niet meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek, maar er zijn wel rapportages opgemaakt toen hij in 2000 terecht stond voor het wurgen van zijn toenmalige partner. Voor dat feit kreeg hij destijds acht jaar gevangenisstraf. Uit deze rapportages blijkt dat verdachte lijdt aan antisociale, narcistische en paranoïde stoornissen', aldus het OM.

Arthur N. zegt zelf onschuldig te zijn.