Eis: 28 jaar voor doodslag op Anne Faber (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie vindt in de zaak van Michael P. moord niet bewezen. Er is volgens de officier van justitie wel sprake van gekwalificeerde doodslag van Anne Faber (25) en ontvoering en verkrachting. De eis tegen P. is 28 jaar cel en tbs.

Dezelfde straf

Gekwalificeerde doodslag wil zeggen: doodslag met het doel de verkrachting en de vrijheidsberoving te verhullen en de straf te ontlopen. Voor de gewelddadige doodslag kan dezelfde straf worden gegeven als voor moord. Er was bij P. volgens justitie geen sprake van voorbedachte raad maar dat sluit niet uit dat Anne Faber niet moedwillig om het leven is gebracht. P. is verminderd toerekeningsvatbaar, aldus de officieren van justitie maar handelde wel met een zekere planmatigheid. Zo zette hij op twee momenten zijn mobiele telefoon uit. De telefoon is overigens verdwenen, net als bepaalde bezittingen (sieraden en telefoon) van Anne Faber. P. zegt niet te weten waar die zijn. De verdachte wordt ook vervolgd voor twee mishandelingen van twee medewerkers en drie beveiligers van het Pieter Baan Centrum.

Manipulatieve geest

In emotionele verklaringen hekelden Anne Faber’s ouders verdachte Michael P.. Vader Hans Faber zei: ‘Wat voor straf moet iemand krijgen die dit allemaal heeft gedaan?’ Hij zei P. zelf te willen straffen. P. was op verzoek van de nabestaanden tijdens hun verhaal niet aanwezig in dezelfde zaal maar volgde de zitting in een andere zaal.

Hun advocaat beargumenteerde dat P. in zijn verklaringen nog niet de waarheid heeft verteld. Zo komen de wonden op het lichaam van het meisje niet overeen met wat hij vertelde. Hij zegt dat hij haar maar één keer heeft geslagen. Of er een aanrijding tussen Anne en verdachte heeft plaatsgevonden zoals P. zegt, blijft de vraag. Ook op andere punten zijn er twijfels over de juistheid van zijn verklaring.
De advocaat sprak van ‘een manipulatieve geest’.

Deskundigen zien een groot gevaar voor herhaling, mede daarom vinden de officieren van justitie tbs noodzakelijk.

Bekennende verklaring

Michael P. heeft twee dagen lang geen antwoord gegeven op de eerste vraag na zijn aanhouding: waarin Anne. Op 11 oktober werd op zijn aanwijzing haar lichaam gevonden, het was begraven in Zeewolde. Bij de politie legde P.  vervolgens een bekennende verklaring af. In zijn lezing was er een opeenvolging van oorzaken die voornamelijk buiten hemzelf lagen, waardoor hij tot zijn daden is gekomen. Er zou een botsing zijn geweest toen hij uit een ruiterpad kwam rijden op zijn scooter. Toen Anne de politie wilde bellen, dwong hij haar met een mes haar telefoon af te geven en het pad in te lopen. Daar verkrachtte hij haar meermalen.

Woedend

Anne wist zijn mes af te pakken en hem in zijn hand te steken. Dit maakte hem woedend. Hij mishandelde en knevelde haar en nam haar achterop zijn scooter mee naar een toegangshek bij de voormalige vliegbasis Soesterberg. Daar heeft hij haar over een hek getild en vervolgens gedood. Hij begroef haar verderop op de vliegbasis provisorisch – eerst onder bladeren en daarna in de aarde – en verstopte de spullen van Anne op verschillende plekken. De volgende dag bracht hij het lichaam met de auto van zijn moeder naar Zeewolde waar hij het begroef.

Zie ook:

Michael P. ook van verdacht mishandelingen

President hof: beslissing Michael P. volgt uit wet

Vader Anne Faber vraagt om vertrek OM-topman (VIDEO)