Eis: 30 jaar in dubbele liquidatie

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft woensdag bij het gerechtshof in hoger beroep tot dertig jaar gevangenisstraf geëist tegen vijf verdachten in de moorden op René Karamatali (foto) en Bryan Stein. Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat de vijf Amsterdammers betrokken zijn bij één of beide moorden. Het lichaam van de 29-jarige Karamatali uit Almere werd in november 2008 gevonden in een riool in Almere. De 49-jarige Amsterdammer Stein werd in december 2008 dood gevonden in de kofferbak van zijn auto in Nieuw-Vennep.

Uit onderzoek bleek dat beide slachtoffers twee dagen na elkaar, in oktober 2008, van dichtbij met een vuurwapen zijn doodgeschoten. Volgens het OM beraamden de drie hoofdverdachten gezamenlijk het plan om de twee om het leven te brengen. Anand J. (52), één van de hoofdverdachten, werd door de slachtoffers afgeperst en benaderde verschillende personen met de vraag of zij de moorden voor hem uit wilden voeren. De keus viel op Dwight W. (39), de vermoedelijke schutter, en diens toenmalige vriendin Marion van de L.

Rechtbank: 30 jaar

De rechtbank in Lelystad veroordeelde verdachte Dwight W. eerder tot 30 jaar cel voor de doodslag op Stein en het medeplegen van moord op de Karamatali. J. en van de L. werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 18 en 14 jaar voor het medeplegen van de moord op Karamatali. De rechtbank sprak de twee vrij van moord danwel doodslag op de Amsterdammer. Zowel het OM als de drie verdachten gingen in hoger beroep. Volgens het OM is de Stein met voorbedachte raad om het leven gebracht en is er dus sprake van moord en niet van doodslag. Daarnaast is het OM van mening dat wettig en overtuigend kan worden bewezen dat verdachte D.J. betrokken was bij de dood van de Amsterdammer.

De twee mannen die verdacht worden van het wegmaken van de lichamen van de slachtoffers en het wissen van sporen werden door de rechtbank veroordeeld tot respectievelijk 2 jaar en 147 dagen cel. In deze zaken stelden alleen de verdachten hoger beroep in.

De advocaat-generaal zei: ‘Het gaat hier om buitengewoon ernstige delicten. In enkele dagen zijn twee mannen op grove wijze van het leven beroofd. De wijze van levensberoving kan niet anders dan als een koelbloedige liquidatie worden beschouwd. Het motief voor deze daden, D. J. verlossen van zijn financiële kwelgeesten, is zeer moeilijk invoelbaar.’ 

Schietpartij was doorbraak

Op 17 oktober 2008 wordt op het Isaak Gosseshof in Amsterdam-Slotervaart een 42-jarige Surinaamse vrouw in haar onderlichaam geschoten. In de woning zijn vier mensen aanwezig, één van hen is in zijn been geschoten. Tegen de politie zwijgen ze. De politie houdt hen aan en neemt spullen in beslag die later eigendom blijken te zijn van René Karamatali en Bryan Stein (foto rechts). Maar op dat moment heeft de familie nog geen aangiftegedaan van vermissing, ze zijn nog maar een paar uur dood. De dader van deze schietpartij is nooit gepakt. De twee gewonden zijn nu verdachten in de dubbele moord.

René Karamatali was bodybuilder en beveiliger, met een strafblad. Na een klacht over stank werd hij tijdens een zuigoperatie in een rioolput gevonden. De straat moest worden opengebroken om het lichaam eruit te krijgen.

Bryan Armand Stein werd op 1 december 2008 gevonden in de kofferbak van zijn Peugeot 206 die in een parkeervak in een woonwijk in Nieuw-Vennep was geparkeerd. Het lijk werd ontdekt nadat een bewoner alarm sloeg over een onbekende auto die al weken in de woonwijk stond geparkeerd. Karamatali en Stein hadden vlak voor hun dood een afspraak bij een tropische groente- en fruithandel met dezelfde eigenaar, de één in Amsterdam-Zuidoost en de ander in Almere. 

Begin 2009 werden de hoofdverdachten aangehouden. 

Rico Flores Lopez

Op 16 januari 2005 kwam het ’s nachts na een ruzie tot een schietpartij in een parkeergarage in het Amsterdamse uitgaansgebied van de Reguliersdwarsstraat. Boneka Belserang stond samen met August Adjoeba en Clyde de Jesus (foto links) bij de uitgang even te praten met de bestuurster van een auto. Achter die auto stond een auto waarin Bryan Stein met zijn lijfwacht Rico Flores Lopez zat. Daarachter stond weer een auto met een portier van de parkeergarage, die een paar keer toeterde. Adjoeba dacht dat de auto van Stein had getoeterd, en richtte zich tot Stein waarna direct een vechtpartij ontstond. Rico Flores trok een pistoolmitrailleur die Belserang hem wist te ontfutselen. Belserang schoot daarop Rico Flores dood en werd voor doodslag veroordeeld.

Alle vijf betrokkenen bij die schietpartij zijn de afgelopen jaren doodgeschoten.