Eis: 30 jaar in Hoendiep-moorden

Voor de rechtbank in Groningen is maandag tegen Sjeffie R. (41) uit Rotterdam dertig jaar celstraf geëist voor moord op het echtpaar Lammert (70) en Marga (68) Westra uit Aduard. Zij werden in maart 2013 tijdens een proefvaart doodgeslagen op hun motorjacht Mailo op het Hoendiep in Groningen. R. had zich voorgedaan als serieuze koper.

Raadsel

De Westra’s zijn op op hun hoofden geslagen en in het water gegooid. Lammert Westra leefde toen mogelijk nog. Het Dagblad van het Noorden schrijft dat de moorden nog altijd een 'raadsel' zijn. Want op de vraag waarom de twee op 4 maart vorig jaar om het leven zijn gebracht, heeft Harmen, bijgenaamd Sjef, R. niets gezegd omdat hij de dader niet zegt te zijn, al zei hij zich te kunnen voorstellen dat hij wordt verdacht. 

Liegende man

Officier van justitie Debby Homans zei: 'Hier zit geen onschuldige, maar een liegende man.' Tijdens de zitting maakte de verdachten af en toe een grap. de rechter pikte dat niet: 'Deze zaak leent zich niet voor grappen.' Deskundigen van het Pieter Baan Centrum omschrijven hem als clownesk. En wel volledig toerekeningsvatbaar.

Zwervend bestaan

R. leidde na een verbroken relatie een zwervend bestaan. Hij sliep illegaal in bootjes in het Hoendiep, ook nabij de vaste ligplaats van de boot van het echtpaar Westra, die al twee jaar te koop lag. Hij was ooit gelukkig was getrouwd en vader van twee kinderen die hij nooit meer ziet.


Bloed

R. zei tegen het echtpaar Westra dat hij hun boot wilde kopen. De vraagprijs lag rond de 20.000 euro. De Westra's wilden met het geld een camperreis maken door Canada. Sjef R. zegt dat hij wel de afspraak maakte, maar niet kwam opdagen. Hij is wel in de buurt gesignaleerd. Bij zijn aanhouding is bloed aangetroffen op zijn schoenen, spijkerbroek en trui. Een onderzoek door het NFI wijst uit dat het om bloed gaat van Lammert en Marchien Westra. R. zegt dat hij in de boot is geweest omdat er een alarm afging. 
Deskundigen zeggen dat de spatpatronen van het bloed erop wijzen dat het alleen op de kleding kan zijn gekomen ten tijde van het misdrijf.

Geen levenslang


Harmen 'Sjef' R. is nooit eerder veroordeeld wegens geweld, daarom eiste de officier van justitie de op één na zwaarste straf: 30 jaar. De uitspraak is op 17 april.