Eis: 3,5 jaar cel voor wapenbezit en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft 3,5 jaar cel geëist tegen de 33-jarige Yousef M. uit Bunschoten. Hij wordt verdacht van wapenbezit (vijf vuurwapens van de merken Walther en Glock) en het witwassen van 33.000 euro. Justitie onderzoekt nog of M. kan worden gelinkt aan liquidaties in de regio Utrecht. 

Mogelijk moet de verdachte daarvoor in een later stadium nog terechtstaan.

Horloges

Yousef M. werd op 18 januari van dit jaar aangehouden in zijn woning in Bunschoten. Bij de inval vond de politie de vuurwapens en 33.000 euro cash. Ook troffen agenten een kogelvrij vest en drie horloges aan met een gezamenlijke waarde van 89.000 euro. Naar eigen zeggen had M. de wapens en het geld gevonden in een bosje toen hij een rondje aan het hardlopen was. Hij had gezien dat er in de buurt van station Amersfoort een tas uit een auto werd gegooid. Tot zijn verbazing vond hij de vuurwapens en het geld in de tas.

Uitvlucht

De officier van justitie vond de verklaring van M. de slechtste uitvlucht die ze in tijden had gehoord. ‘Voor iemand die bijna geen inkomen had en in de schuldsanering zat, leefde de verdachte als God in Frankrijk’ aldus het OM. Sanne Schuurman, de advocaat van Yousef M. vroeg vrijspraak.

Gps-tracker

Justitie was de verdachte op het spoor gekomen nadat zijn dna was aangetroffen op een gps-tracker die vorig jaar onder de auto van een doelwit van een aanslag werd gevonden. De rol van M. bij de voorgenomen liquidatie wordt nog onderzocht.