Eis: 4,5 jaar tegen hoofdverdachte wietonderzoek

In de wiet-zaak waarin oud-VVD-politica Kathalijne de Kruif ook verdachte is hebben officieren van justitie voor de rechtbank in Utrecht tussen de 4,5 en 3 jaar geëist tegen vier van de negen verdachten. Hoofdverdachte Petie T. hoorde 4,5 jaar eisen.

4,4 miljoen

Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, wietteelt en witwassen. Tegen Jeroen van L. – de vriend van De Kruif – eiste het Openbaar Ministerie 3,5 jaar cel. Volgens justitie hielden de verdachten zich bezig met wietteelt en wasten ze criminele opbrengsten met een totale geschatte waarde van 4,4 miljoen euro wit. Kathalijne de Kruif en de andere verdachten horen donderdag de eis van justitie.

Loods

Het onderzoek begon naar aanleiding van informatie uit een ander onderzoek. Een loods aan de Oude Amersfoortseweg 191 in Hilversum werd toen in de gaten gehouden. De bezigheden die hier plaatsvonden werden de startinformatie voor het onderzoek, waarbij verschillende wietkwekerijen in Hilversum, Veenendaal, De Bilt, Alkmaar en Lede zijn opgerold. Het geld afkomstig van deze kwekerijen werd vervolgens witgewassen met onder andere een caravan, een Fairline boot, een waterscooter en enkele auto’s.

Bewijs

Voor het bewijs in deze zaak baseren de officieren zich onder andere op de verschillende verhoren, camerabeelden, historische verkeersgegevens, tapgesprekken, peilbakengegevens en observaties. Daar komt bij dat er dna-sporen zijn gevonden bij verschillende kwekerijen. Op basis van al het materiaal denken de officieren tot het wettig en overtuigend bewijs te komen dat alle vier de mannen betrokken zijn bij deelname aan deze criminele organisatie gericht op bedrijfsmatige wietteelt. Daarnaast zijn drie verdachten betrokken bij het witwassen van de criminele opbrengsten.

Zie eerdere berichten:

‘Ik ben aan de schandpaal genageld’

Wiet, boten, auto’s en de Woolloomoolloo

Kathalijne de K.: wiet, boten en auto’s