Verdachten heroïnesmokkel heengezonden (UPDATE)

De officier van justitie in Den Haag heeft woensdag vijf jaar cel geëist tegen een 35-jarige man uit Den Haag en vier jaar cel tegen zijn 37-jarige vriendin. Het tweetal wordt ervan verdacht heroïne het land in te hebben gesmokkeld en verhandeld. Zij importeerden Perzische tapijten waarin rietjes zaten geweven met daarin de drugs. In totaal gaat het om ruim 16 kilo heroïne. Geen van de verdachten zit overigens nog vast.

(foto archief)

Teheran

Op 14 maart 2013 trof de douane de heroïne aan in een lading tapijten die op Schiphol aankwam vanuit Teheran met een tussenstop in Istanbul. Drie dagen later kwam nog eenzelfde vracht binnen. De politie besloot hierop om de ladingen te volgen.

Ontmoetingsplek

Het spoor leidde in eerste instantie naar de vrouw die onder verschillende bedrijfsnamen tapijten importeerde. Nader onderzoek toonde aan dat zij elke keer na een zending goederen het bedrijf waaraan werd geleverd, uitschreef uit het handelsregister. Uit taps en observatie bleek dat de vrouw in contact stond met de 35-jarige Hagenaar. Er werden omzichtige overdrachtsafspraken gemaakt waarbij de vrouw met een busje met de tapijten naar een ontmoetingsplek reed en daar weer met een andere auto werd opgehaald met daarin onder meer de vriend.

Woning

Op 20 maart 2013 ging de politie over tot aanhouding en inbeslagname. De vrouw had vijf telefoons bij zich die op naam van verschillende bedrijven stonden. De man beschikte over een hermetisch afgesloten woning vol luxe goederen, terwijl hij weinig legale inkomsten heeft. Het Openbaar Ministerie ziet de 35-jarige Hagenaar als het brein van de operatie. Volgens de officier wist hij zijn vriendin over te halen om de bedrijven op haar naam te zetten waardoor de risico's grotendeels bij haar kwamen te liggen. Dit volgt ook uit haar verklaringen.

Vrijspraak

Volgens de officier blijkt uit het onderzoek dat de twee bewust en nauw samenwerkten om op geraffineerde wijze heroïne Nederland binnen te smokkelen en te verhandelen. Tegen een derde verdachte van drugssmokkel – de vader van de man – eiste de officier van justitie vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

Overigens is sterk de vraag of de rechtbank tot een veroordeling zal komen. Zowel de man als de vrouw zijn donderdag heengezonden, hun voorlopige hechtenis is opgeheven. De vader was al eerder heengezonden. Advocaat Michel van Stratum: 'Het lijkt erop dat de zaak als een nachtkaars uitgaat.'

De uitspraak is over veertien dagen.