Eis: 7 jaar cel en €20.000,- voor drugsinvoer

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft vrijdag in hoger beroep een keer 7 jaar cel en geldboete van €20.000,- en twee keer 5 jaar cel en geldboete van €5000,- geëist tegen drie mannen uit Rotterdam en Ridderkerk die worden verdacht van het invoeren van 34 kilo cocaïne via Antwerpen.

(Beeld: archief)

Lezing

Volgens het OM zijn de verdachten op 21 februari 2013 met twee wagens naar Antwerpen gereden. Daar hebben ze twee andere mannen ontmoet en korte tijd in een restaurant gezeten. Daarna reden de verdachten terug naar Nederland. In Ridderkerk werden ze aangehouden. In de kofferbak van de wagen zaten twee sporttassen. In de tassen zaten 15 pakketten in bruine tape verpakt. In totaal werd er 34 kilo cocaïne aangetroffen.

Miljoenen euro’s

De advocaat-generaal hield bij de strafeis rekening mee met de ernst van het feit. ‘Ruim 34 kilo cocaïne levert een enorme straatwaarde van miljoenen euro's op. Dat kan nooit een eerste transactie zijn geweest. Men moet eerst vertrouwen in de ander hebben, anders neem je geen 34 kilo mee. Immers er is altijd angst voor een rip deal of er wel betaald kan worden. Eén verdachte had de contacten met onder andere de leveranciers. Zonder deze verdachte was het feit niet gepleegd. Ook had hij vuurwapens in de buurt van zijn kinderen. Dit geeft aan hoe verdachte de veiligheid van een ieder, zelfs van zijn kinderen, minacht. Dit rechtvaardigt een zwaardere strafeis dan die tegen de andere twee verdachten.’

Veroordeeld

De rechtbank had de verdachten tot eenmaal 5 jaar en tweemaal 4 jaar cel veroordeeld. De uitspraak in dit hoger beroep wordt over twee weken verwacht.