Eis: 7 jaar cel voor online wapen-drugshandel

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft in hoger beroep celstraffen tot zeven jaar geëist tegen drie mannen wegens internationale drugs- en wapenhandel via online marktplaatsen. Het gaat om een 31-jarige man uit Enschede, een 47-jarige man uit Woerden en een 22-jarige man uit Duitsland.

Vuurwapens

Het trio behoorde tot een groep van zes verdachten. Drie zijn na hun veroordeling tot straffen van zes jaar in hoger beroep gegaan. Het OM tekende in twee zaken hoger beroep aan. Het onderzoek in de zogeheten Zaak-Commodore is op 21 februari 2013 gestart naar drugshandel op internet, via marktplaatsen als Blackmarket Reloaded (BMR) en Silk Road. De verdachten zorgden ervoor dat een grote verscheidenheid aan drugs en vuurwapens werd aangeboden door verschillende verkopers.

Moderator

Door gebruik te maken van zogenaamde TOR-netwerken waren kopers en verkopers in staat om anoniem te blijven. Een van de vermoedelijke verkopers op de website Blackmarket Reloaded was de 47-jarige man uit Woerden. Hij wordt ervan verdacht dat hij cocaïne, heroïne, amfetamine, xtc-pillen en hasj heeft aangeboden op de illegale marktplaatsen. Deze man wordt er ook van verdacht dat hij moderator was van het forum dat bij de website hoort.

Moord

In een undercoveractie legde een politieagent online contact met de verdachte en bouwde een vertrouwensband op. Dit heeft geleid tot een fysieke ontmoeting waardoor de politie de identiteit van de verdachte kon worden achterhaald. Er zijn door de politie ook een aantal pseudokopen gedaan. De verdachte onderhandelde ook een undercover agent online over aan te kopen wapens en over de prijs van zowel wapens als munitie. Hij wordt ook verdacht van een poging tot uitlokking moord omdat hij een undercover agent vroeg of deze iemand kon (laten) vermoorden. Hij deed hiervoor een aanbetaling.

Advocaten hebben gesteld dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moet worden verklaard omdat de ingezette opsporingsmethoden net aan de wettelijke regels zouden hebben voldaan. Het hof doet uitspraak op 8 juni.