Eis: 8 jaar cel voor museumrovers

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen twee mannen die verdacht worden van een inbraak in het Stadsmuseum in IJsselstein 7 en 8 jaar cel geëist. Het OM denkt dat ze lid zijn van een criminele organisatie en ziet hen als professionele criminelen die nooit afstand zullen doen van het wereldje.

Drie ton

Bij de roof in 2009 werd voor drie ton aan schilderijen buitgemaakt. Maar volgens het OM hebben de verdachten meer roven gepleegd. Zo zou het duo een ramkraak hebben voorbereid bij een juwelier in Meppel en inbraken hebben gepleegd bij een sieradenwinkel in Doetinchem.

De 52-jarige man zou munitie, explosieven, xtc-pillen en hasj in zijn bezit hebben gehad. Hij wordt ook verdacht van het stelen van een monstrans ter waarde van 70.000 euro in Gouda en het plegen van een ramkraak in het Gelderse Rozendaal waarbij 50.000 buit werd gemaakt. Tegen hem eist het OM de hoogste celstraf; 8 jaar.

Fors strafblad

De twee mannen hebben beide een fors strafblad. De 52-jarige man vooral voor drugsmisdrijven en de 50-jarige man voor vermogensdelicten en wapenbezit. Volgens het OM hebben de mannen hulp gekregen bij hun daden. Daarom worden ze ook verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie.

Medeverdachten

De medeverdachte die wapens voor het duo verborg, heeft een boete van 10.000 tegen zich horen eisen. Een man uit Soesterberg die spullen heeft geheeld, moet volgens het OM twee maanden de cel in. Een Amsterdammer die ook verdacht wordt van heling moet 120 uur werkstraf krijgen volgens de aanklager.

De uitspraak in deze zaak is op 28 oktober.