Eis: 8 jaar, tbs en dwang tegen Bart van U.

Het Openbaar Ministerie heeft tegen Bart van U., die wordt verdacht van de moord op Els Borst, acht jaar gevangenisstraf geëist met TBS en dwangverpleging. Het OM vindt dat Van U. ‘sterk verminderd toerekeningsvatbaar’ is. Bart van U. heeft bekend oud-minister Els Borst en zijn eigen zus Loïs te hebben gedood.

Van U. geloofde dat hij op 7-jarige leeftijd opdracht kreeg van God om de ‘verantwoordelijke voor de euthanasiewet’ te doden. Volgens Justitie was er bij het doden van Els borst sprake van doodslag en geen moord omdat de voorbedachte rade ontbrak. Het OM meent ook dat Van U. in een “waan” verkeerde toen hij zijn zus neerstak.

Noodweer

Hij handelde niet uit noodweer, want Loïs was ongewapend en hij viel haar vanuit het niets aan. Bij de dood van Borst is opzet wel bewezen, omdat sprake zou zijn van een langer bestaand plan om de oud-minister te doden. Borst was geen “willekeurig slachtoffer”.

Dat er fouten zijn gemaakt nadat Van U. eerder werd veroordeeld, heeft geen consequenties voor de nu te eisen straf, aldus de officier van justitie. Nadat Van U. was aangehouden voor de dood van zijn zus bleek zijn DNA-materiaal onterecht nog niet in de DNA-databank te zitten en bleek de eerder opgelegde straf niet te zijn uitgevoerd. En bovendien bleek dat Van U eerder had geweigerd zich te laten behandelen voor zijn stoornissen.

Vanmiddag is de advocaat van Bart van U., Joelle Pieterse aan het woord. Live verslag:


Zie ook:

Bart van U. bekent moord Borst

Bart van U. niet helemaal ontoerekeningsvatbaar

Politie faalde bij moord Els Borst