Eis: 8 jaar voor voorbereiding moord

Het Utrechtse Openbaar Ministerie heeft dinsdag in de rechtbankbunker op Schiphol acht jaar gevangenisstraf geëist tegen de 26-jarige Amsterdammer Jerrel Z. voor voorbereiding moord op Utrechter Khalid H., in januari 2017.

Faustdreef

De beoogde liquidatie ging niet door doordat de politie ingreep. In de nacht van 13 op 14 januari 2017 belde H., bewoner van de Faustdreef in Utrecht, de politie. Hij zag in de buurt een auto staan en vermoedde dat de inzittenden het op hem gemunt hebben. Toen politieagenten kwamen kijken scheurde de auto met hoge snelheid weg. Na een achtervolging zijn Jerrel Z. en Marciano D. langs de A1 in Muiden aangehouden. In hun gestolen auto lagen flesjes benzine en munitie. Langs de vluchtroute zijn meerdere automatische wapens en munitie aangetroffen.

Ander misdrijf

Jerrel Z. zegt dat hij niet wist dat de auto die hij zou besturen zou worden ingezet voor een moord, hij dacht aan een andere misdrijf, zoals een rip-deal of beroving ging. Het Openbaar Ministerie gelooft hem niet en concludeert op basis van andere informatie uit het onderzoek, zoals afgeluisterde gesprekken, dat Z. wist dat het plan was om die nacht een moord te plegen.

Z. heeft al een lang strafblad, dat werkt in zijn nadeel bij de strafeis. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ook van verboden wapenbezit en van heling van de auto waarin ze reden en ook van een tweede vluchtauto.

Changachi

Twee dagen voor deze feiten werd eveneens op de Faustdreef in Utrecht de 31-jarige Utrechter Hakim Changachi doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie denkt dat toen de verkeerde persoon is geliquideerd. De 27-jarige Marciano D. staat hiervoor woensdag met twee anderen terecht. Zij worden ook verdacht van de voorbereidingshandelingen van twee dagen later.

Zie ook:

‘Verdachten liquidatie Kok ook betrokken bij moord Changachi’ (UPDATE)

OM: moordbewijs uit pgp-gesprekken en van kroongetuige (UPDATE4)

Verdachten liquidatie Changachi blijven vastzitten (UPDATE)