Eis: 9 jaar en tbs voor ‘seksmoord’

Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht heeft dinsdag negen jaar cel en tbs geëist tegen de 31-jarige Arnoldus van H. Hij wordt ervan verdacht zijn vriendin vorig jaar te hebben gedood door haar te wurgen met een legging. Bij de verdachte ging rond de dagen van de dood van Ilona ten Hove naar eigen zeggen ‘het licht uit’.

Het lichaam van de 31-jarige Ilona ten Hove werd op 11 juni 2012 dood aangetroffen in haar woning in Leusden.

Gewurgd

Op het moment dat haar lichaam werd gevonden was ze waarschijnlijk al een paar dagen dood. Volgens het OM is uit onderzoek gebleken dat Ilona ten Hove op zaterdagavond 9 juni is gewurgd met een legging. De 31-jarige Arnoldus van H., de vriend van het slachtoffer, wordt verdacht van doodslag.

Van H. zegt dat die zaterdagavond ‘bij hem het licht uitging'. Tot aan de maandag heeft hij een black out gehad. Hij schrijft dit toe aan het innemen van een wit poeder dat hem door bezoek werd aangeboden, aldus het OM.

Black out?

Deze verklaring van de verdachte wordt volgens het OM niet ondersteund door het onderzoek naar de zaak. De persoon die op bezoek zou zijn geweest, lijkt niet te bestaan. Er zijn bijvoorbeeld geen DNA-sporen van derden gevonden. Dat Van H. tot maandag ‘out' zou zijn geweest, klopt niet met een bezoek dat hij dat weekend heeft afgelegd. Ilona's afwezigheid verklaart hij dan door te zeggen dat ze ziek is.

Ook heeft hij in dat weekend telefoongesprekken gevoerd en is gezien dat hij de hond uitliet en vuil wegbracht naar de container onder de flat. In de vuilniszak die hij wegbracht zijn onder meer kledingstukken of delen van kledingstukken van het slachtoffer aangetroffen met daarop haar DNA- en bloedsporen.

Het OM eiste dinsdag een celstraf van negen jaar en tbs tegen de 31-jarige verdachte.