Eis: 9 jaar voor aanslag op president Satudarah

Het Openbaar Minister heeft celstraffen van negen jaar geëist voor een mislukte aanslag op Etous Belserang, de vice-president van de motorclub Satudarah. In de nacht van 9 op 10 november 2011 belde Belserang meerdere keren 112 omdat twee mannen een aanslag op hem wilden plegen. Hij reed op dat moment over de A9 en had de zaak inmiddels volledig omgekeerd: hij achtervolgde de verdachten, de 25-jarige York M. en de 26-jarige Jaïr W. uit Amsterdam.

Bij de achtervolging werden snelheden van boven de 200 kilometer per uur bereikt. De auto van de verdachten crasthe bij het Rottepolderplein. De advocaat van W. zei eerder op een zitting dat Belserang de Audi van de verdachten van de weg heeft gereden.

Anti-tankwapen

De twee zouden Belserang bij zijn woning hebben opgewacht en hem hebben achtervolgd, maar naar verloop van tijd draaiden de rollen om en achtervolgde Belserang de twee verdachten. Na de crash vond de politie in de Audi minutie, bivakmutsen en zwarte helmen. Toen de politie arriveerde, waren de twee al gevlucht.

W. werd kort daarna gewond op straat in Zwanenburg aangehouden. Ook M. werd begin 2012 aangehouden. Hij wordt er ook van verdacht dat hij met een anti-tankwapen op de rechtbank van Amsterdam heeft geschoten. Ook zou hij betrokken zijn bij een schietpartij op de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam.

M. is zijn criminele carrière begonnen als lastige hangjongere maar hij heeft zich al snel ontwikkeld tot een geharde crimineel. In november 2008 schoot hij met een vriend een drugshandelaar in beide benen op de Ruysdaelkade in De Pijp. In 2009 kreeg hij 3,5 jaar celstraf voor een overval op een juwelier in Woerden.

‘In opdracht’

Het OM denkt dat de twee verdachten de aanslag in opdracht van anderen hebben gepleegd. Justitie zegt genoeg bewijs te hebben. De twee zouden meerdere keren voor de woning van het slachtoffer hebben gepost met gestolen auto’s. Getuigen hebben dit gezien.

De vriendin van Belserang zag de auto op de avond poging tot liquidatie en informeerde haar vriend. Die reed daarop direct naar huis, waarna de achtervolging begon.

De verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht. De uitspraak is op 22 maart.

Etous Belserang is de broer van Boneka Belserang die in februari 2009 samen met Yassin Chakor bij een pannenkoekenhuis in Leiderdorp is vermoord.

Lees ook:

Crash na moordplan op Satudarah-kopstuk

Aanslag rechtbank met M80

Was politie getuige moordaanslag?

Verdachte aanslag rechtbank gepakt