Eis: acht jaar voor ‘mislukte liquidatie’

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de politie in Amsterdam in juni een liquidatie voorkomen door vlak voor de schietpartij een gestolen auto aan te houden. Dat bleek op de zitting tegen twee verdachten tegen wie 8 en 6 jaar cel is geëist voor voorbereiden van moord.

Lopen

De twee verdachten die donderdag terechtstonden voor de rechtbank in Amsterdam zijn H. A. (40) uit Zaandam en G. C. (27) uit Amsterdam. Ze zouden op het punt hebben gestaan om in de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 juni iemand te liquideren. Ze reden in een BMW die als gestolen geregistreerd stond in de Zeilstraat in Amsterdam-West toen agenten hen aanhielden. Na het stopteken zette A. de auto aan de kant en G. C. zette het op een lopen. Hij werd later alsnog aangehouden.

Automatisch geweer

Op de passagiersstoel vond de politie een tas waarin een automatisch geweer duidelijk zichtbaar was. Verder trof de politie in de auto twee doorgeladen pistolen aan waarvan één voorzien was van een geluiddemper, munitie, benzine en een wc-rol. Het Openbaar Ministerie heeft er geen twijfel over de dat twee op weg waren een persoon te doden die ze achtervolgden op het moment dat ze werden aangehouden.

Waterpijpcafé

Eerder die nacht was bij een waterpijpcafé aan de Karperweg in de Schinkelbuurt een donkere BMW gearriveerd. Uit camerabeelden blijkt dat er twee personen uitstappen, en dat één van de twee een uur later in die donkere BMW weer vertrekt. De gestolen BMW met A. en C. volgt daarop de wegrijdende donkere BMW. Volgens de officier van justitie vertoonde de gestolen BMW ‘opmerkelijk rijgedrag’. De bestuurder probeerde de donkere BMW bij te blijven, even verderop volgde de volgens het Openbaar Ministerie ’toevallige’ aanhouding in de Zeilstraat door ‘oplettende dienders’.

Opdracht

De officier van justitie vindt dat bewezen is dat de 27-jarige G. C. aan de 40-jarige H. A. opdracht heeft gegeven om zwarte kleding aan te trekken, zijn mobiele telefoon, bankpas en ID-kaart thuis te laten en handschoenen aan te trekken. A. heeft uit zichzelf een kogelwerend vest aangetrokken. Beide verdachten hebben verklaard dat de gestolen BMW na hun klus in ‘de fik zou worden gestoken’. De Zaandammer A. kreeg opdracht met de Amsterdammer naar de Karperweg te rijden. Volgens A. was dat om iemand te ‘checken’, oftewel in de gaten te houden. Volgens C. was dat om een tas met wapens over te dragen aan ‘iemand’.

De 27-jarige C. moet volgens de officier van justitie langer de gevangenis in omdat hij een leidinggevende rol zou hebben gehad en de Zaandammer opdrachten gaf.

Modus operandi

Het OM stelde dat de modus operandi van de verdachten en de vondst van de vuurwapens voldoen aan een vast patroon bij onderwereldliquidaties. Advocaat Bénédicte Ficq zei eerder tegen Crimesite dat het Openbaar Ministerie in deze zaak ‘bij de omstandigheden een verhaal heeft verzonnen’ en dat allerminst bewezen is dat haar cliënt C. bezig was met een moordaanslag.

Bij het bewuste waterpijpcafé aan de Karperweg is in maart 2014 Mohammed El Mayouri geliquideerd door twee onbekenden.

Uitspraak is over twee weken.