Eis acht jaar voor online drugshandel “AlbertHeijn”

Het Openbaar Ministerie heeft op dinsdag 14 februari bij de Haarlemse rechtbank tegen Jan P., Bram de V. en Thomas P. respectievelijk zes, acht en acht jaar cel geeist voor online drugsverkoop.

Dark Web

Tegen de vriendin van De V. eiste de officieren van justitie een werkstraf van 240 uur wegens witwassen. De verdachten komen uit Amsterdam, IJmuiden en Breukelen.

Ze adverteerden op het dark web, een deel van het internet is alleen met speciale software bereikbaar is. De handel vond plaats in 2012-2014 in allerlei soorten harddrugs, die in kleine en grote hoeveelheden werden aangeboden. Ze maakten niet hun eigen MDMA grondstof, maar produceerden wel de xtc-pillen. Hun online marktplaatsen heetten onder meer Holland Online, Silkroad2, AmsterdamUnited, TheHeineken en AlbertHeijn. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van ongeveer 5.000 online drugstransacties.

Wereldgezondheidsorganisatie

Wat de omzet is geweest is niet duidelijk maar bij een van de verdachten nam de politie bij de doorzoeking van zijn werkkamer in IJmuiden een geldbedrag van bijna 420.000 euro in beslag. De handel werd verstuurd in enveloppen met het logo van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

Internationale samenwerking van politieorganisaties leidde in 2014 tot het neerhalen van honderden websites op het dark web. Zoveel mogelijk verkopers zijn in een groot aantal landen geïdentificeerd, opgespoord en vervolgd, zo ook de Nederlandse verdachten. De zaak werd gedraaid door het landelijk en het parket in Utrecht. Het Openbaar Ministerie zegt zwaar te tillen aan online drugshandel. Het maakte ongebruikelijk veel details over de zaak publiek.

Voeg jaar werd bekend dat veel online drugsverkoop vanuit Nederland plaatsvindt.