Eis: acht jaar voor wilde schietpartij

De officier van justitie in Lelystad heeft woensdag voor de rechtbank in Lelystad vier tot acht jaar gevangenisstraf geëist tegen vier mannen uit Almere die betrokken waren bij een schietpartij in de Stedenwijk in Almere in 2012. De vier (25, 30, 34 en 40 jaar) maakten deel uit van twee partijen die op drie plekken in de wijk vanuit verschillende auto's op elkaar hebben geschoten. De officier vergeleek de situatie met ‘een scene uit een slechte actiefilm'.

Drugs

In de nacht van 24 op 25 oktober 2012 was er een ontmoeting tussen de 34-jarige man van de ene partij en de jongste van twee broers, 30 en 25 jaar, van de andere partij. Vier dagen eerder was de oudste broer in een café in Amsterdam bij een vechtpartij door de 34-jarige man mishandeld. Bovendien was er een mogelijk conflict tussen de twee partijen over drugs. De ontmoeting tussen de twee liep uit op een ruzie, waarna de achtervolgingen en de schietpartij begon.

Sporen

De officier van justitie hield de beide broers samen als medeplegers verantwoordelijk voor het opzettelijk en met voorbedachten rade schieten op de twee andere verdachten, met de opzet hen te doden (poging moord), waarbij niet bewezen kon worden of de jongste van de broers ook daadwerkelijk heeft geschoten. Hij was wel aanwezig met zijn auto bij de schietpartij en er is ook vanuit zijn auto geschoten. Daarbij heeft hij gezamenlijk met zijn broer een gewapend treffen voorbereid en uitgevoerd en later sporen weg gemaakt. De verdachten brachten volgens het Openbaar Ministerie ook het leven van de omwonenden in ernstig gevaar.

Anabolen

Tegen de jongste van de broers achtte de officier mede bewezen dat hij handelde in verboden geneesmiddelen, waaronder anabole steroïden. Zij eiste dinsdag voor hem een gevangenisstraf van zeven jaar. Zijn 30-jarige broer, die als eerste begon met schieten, hoorde acht jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Doodslag

De officier hield de twee verdachten van de andere partij samen als medeplegers verantwoordelijk voor het schieten op de broers en eventuele andere inzittenden van de bij de schietpartij betrokken auto's, met de opzet hen te doden (poging doodslag). Zij eiste vandaag tegen beide mannen een gevangenisstraf van vier jaar.