Eis: acht jaar wegens schietpartij Medoclaan (VIDEO)

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank Den Bosch een gevangenisstraf van acht jaar geëist tegen de drie mannen die terecht staan voor de schietpartij aan de Medoclaan in Eindhoven.

Hesje

Sebastiaan ter W. en Jori van Z. waren lange tijd voortvluchtig maar werden eind vorig jaar in Spanje aangehouden. Ze worden verdacht van medeleven poging doodslag. De schietpartij gebeurde op 4 oktober 2014 bij een villa aan de Medoclaan 17. Dankzij de hoogwaardige camera’s die opgehangen zijn rondom het huis is de schietpartij gefilmd. Op de beelden is te zien dat de 26-jarige verdachte uit Eindhoven als eerst uit een zwarte Audi stapt. Hij belt vervolgens aan bij de villa, waarna twee mannen de woning uitkomen. Vervolgens stappen de 26-jarige man uit Rotterdam en de 40-jarige man uit Enschede met hun No Surrender hesje zichtbaar aan ook uit de zwarte auto.

Rotterdammer

Op het moment dat de twee mannen die uit de woning kwamen weg willen lopen en met hun rug toe naar de verdachten staan komt een 26-jarige Rotterdammer met een vuurwapen in zijn hand de poort binnen, laadt het vuurwapen door en loopt op de twee mannen uit de woning af. Hij wordt direct gevolgd door zijn twee medeverdachten, waarbij de 40-jarige man ook een vuurwapen in zijn hand heeft. Vervolgens wordt er over een weer geschoten, waarna de verdachten weer de auto in gaan en op hoge snelheid wegrijden bij de villa.

Wapens

Het Openbaar Ministerie vindt dat voor alle drie de verdachten sprake is van medeplegen van een poging tot doodslag. De officier van justitie: ‘Zoals bekend hebben verdachten met elkaar besproken dat er een conflict was. Zij hebben kennelijk gezamenlijk afgesproken naar de Medoclaaan te gaan,  voorzien intimiderende hesjes van No Surrender, kogelvrije vesten en wapens.’

Aanleiding

De aanleiding van de schietpartij is nooit duidelijk geworden. Uit de verklaringen van de verdachten komt naar voren dat de 26-jarige verdachte uit Eindhoven een conflict had met en dit gedeeld heeft met zijn vrienden van No Surrender, de 26-jarige man uit Rotterdam en de 40-jarige man uit Enschede. De officier van justitie: ‘Kennelijk waren verdachten het erover eens dat de problemen moesten worden opgelost en besloten zij richting de Medoclaan te gaan. Over en weer was kennelijk vooraf bekend dat er sprake was van een dreigende sfeer.’ Verklaringen dat zij naar de Medoclaan waren gekomen om het uit te praten vindt de Officier van Justitie volstrekt ongeloofwaardig, gelet op het feit dat verdachten wapens bij zich hadden en kogelwerende vesten droegen.

Op 22 juni moeten de twee mensen die in de villa aanwezig waren voorkomen. Een van de verdachten staat dan terecht voor medeplegen poging doodslag, de andere verdachte moet voorkomen vanwege het bezit van patroonmagazijn en munitie. Daarnaast moeten zij beide voorkomen voor een diefstal met geweld.

Alle berichten over de zaak.