Eis: celstraffen tegen Satudarah-leden (UPDATE)

Tegen de Laurence S. (43) uit Nijverdal en Martin van R. (25) uit Enschede zijn dinsdag voor de rechtbank van Almelo gevangenisstraffen geëist van 28 en 15 maanden voor het in de prostitutie brengen van twee vrouwen.

Politiek proces

De twee waren respectievelijk lid en prospect van Satudarah MC en tevens betrokken bij de harde kern van Vak P, fanatieke aanhangers van FC Twente. Het dossier in de zaak is omvangrijk maar de meeste verdenkingen zijn inmiddels geschrapt. De twee worden verdacht van mensenhandel, mishandeling, bedreiging, afpersing en witwassen. De politie startte het onderzoek in november 2012. Er zou sprake zijn van gedwongen prostitutie en uitbuiting van twee kwetsbare vrouwen. De vrouwen zouden bedreigd zijn, er zou geweld tegen ze gebruikt zijn en ze moesten opbrengsten afstaan. De 43-jarige verdachte uit Nijverdal zou een relatie met de twee vrouwen gehad hebben. Hij is in juni 2013 aangehouden.

Kwetsbare situatie

Het Openbaar Ministerie stelt dat S. opdrachten aan de 25-jarige medeverdachte gaf om de vrouwen naar klanten te rijden. S. heeft alles ontkend en verklaard dat hij hen alleen maar heeft geholpen. Volgens de officier van justitie heeft hij echter misbruik gemaakt van hun kwetsbare situatie en heeft hij hen zo bewogen om in de prostitutie te werken. Uit tapgesprekken bleek volgens de officier van justitie dat beide verdachten voordeel hebben getrokken uit de uitbuiting van één van de slachtoffers: ‘De verdachten lieten zich betalen met geld, danwel drugs, shag of in natura.’ Daarnaast werd er geld gestort op de rekening van de partner van de 43-jarige verdachte in de periode waarin de slachtoffers prostitutiewerkzaamheden hebben verricht. Op deze manier werden de opbrengsten van de uitbuiting witgewassen. S. werd tevens vervolgd voor geweldincidenten bij het supportershome van FC Twente en de 25-jarige voor het voorhanden hebben van plakken hasj op het moment van de aanhouding. Een derde verdachte komt in september voor de rechter. Hij wordt door het OM verdacht van meineed.

Droevig

Hun advocaten Robert Speijdel en Rob Oude Breuil leverden volgens TC/Tubantia zware kritiek op de vervolging van de twee. Ze spraken van een ‘politiek proces’ dat onder druk van Den Haag is opgetuigd en dat de verdachten koste wat kost veroordeeld moeten worden. De advocaten spraken van ‘verwerpelijke praktijken’. Getuigen zouden van hun bed zijn gelicht en door de politie zouden zijn voorgehouden dat ze de waarheid móesten vertellen. Speijdel noemde dat optreden ‘droevig’ en ‘fnuikend voor de waarheidsvinding’. Advocaat Oude Breuil (Van R.) sprak van een gecreëerde strafzaak. Hij wees erop dat 99 procent van alle vrouwen in de prostitutie in een kwetsbare situatie zit: ‘Bij een veroordeling in deze zaak kun je iedere seksclub vervolgen.’