Eis: 3 jaar tegen No Surrender-lid om afpersing

Voor de rechtbank in Amsterdam heeft de officier van justitie tegen een lid van de Amsterdamse afdeling van de motorclub No Surrender drie jaar geëist wegens drie afpersingen en drie pogingen daartoe, uitlokking brandstichting, witwassen en het bezit van een wietkwekerij.

Bezoekjes

De 42-jarige Maup “Mike” H. was eigenaar van een incassobureau dat vooral voor opdrachtgevers uit de vastgoedwereld schulden bij zakenlieden inde. Hij zou de zakenlieden die hij bezocht hebben afgeperst. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie zijn bezoekjes geregeld kracht bijgezet door gekleed in een hesje van motorclub No Surrender bij de woning van de schuldenaren te verschijnen.

Druk

‘De verdachte is bij de afpersingen geraffineerd te werk gegaan. Hij heeft constante druk op de slachtoffers gehouden en heeft zichzelf zodoende grote bedragen toegeëigend, zei de officier van justitie in haar requisitoir. Het OM verdenkt de man ervan zes zakenlieden te hebben afgeperst. Een van hen zou een openstaande schuld hebben gehad van 470.000 euro. De verdachte hanteerde bij het incasseren voor hemzelf gunstige tarieven: twintig procent van het geïncasseerde bedrag hield hij zelf en als iemand niet betaalde, werd de schuld met 45 procent verhoogd.

Aangifte

De zaak kwam aan het licht toen een van de afgeperste zakenlieden in december 2014 aangifte deed omdat hij zou zijn mishandeld in verband met een uitstaande schuld die hij bij zijn ex-vrouw had. De aangever had onaangekondigd bezoek gekregen van twee onbekende heren van een incassobureau, beiden gekleed in een hesje van No Surrender. Een van de mannen had hem een klap in zijn gezicht gegeven. Onderzoek leidde naar de verdachte die vandaag voor de rechter stond. Hij is in juni vorig jaar door de politie aangehouden en zit sindsdien in voorlopige hechtenis. Tegen deze verdachte bleek in juni 2014 aangifte te zijn gedaan van afpersing. Uit getapte telefoongesprekken  kwam de dreigende toon die verdachte aansloeg duidelijk naar voren. Dat de verdachte intimiderend kon optreden blijkt uit het feit dat hij schuldenaars foto’s van hun brievenbus of auto stuurde, waarschijnlijk om ze te laten weten dat hij wist waar ze woonden.

De man wordt ook van het uitlokken van brandstichting verdacht. Ten slotte verdenkt het OM de man ook van het bezit van een kwekerij in een winkelpand aan de Kinkerstraat.

Zie ook:
Verdacht van afpersing in clubkleuren