Eis: drie jaar cel voor “liquidatie-geweren”

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam drie jaar cel geëist tegen beroepscrimineel Cor van der T. (47) omdat hij verschillende automatische geweren voorhanden had die volgens het Openbaar Ministerie zouden gaan worden gebruikt bij een liquidatie.

Vrijspraak

Maar voor welke moord is niet duidelijk. Van der T. was aanvankelijk ook voorbereiden van moord ten laste gelegd maar daarvoor zag de officier van justitie toch onvoldoende bewijs en vroeg daarvoor vrijspraak. Van der T. is in maart van dit jaar na een controle op de A1 bij Almere aangehouden in zijn Peugeot. De politie vond in zijn auto een jammer, automatische vuurwapens, munitie, bivakmutsen, tassen met nieuwe kleding en meerdere mobiele telefoons. Jammers zijn verboden omdat je er plaatselijk telefoon- en internetverkeer mee kan verstoren.

Vergismoord

In de auto lagen ook briefjes met informatie over en foto’s van drie personen die in één of meerdere liquidatieonderzoeken voorkomen. Volgens Het Parool ging dat om: Baris Önder, rapper Jason ‘Jayjay’ L. en Germaine R.. Baris Önder is inmiddels vermoord. Van der T. heeft gezegd dat hij niet wist dat de wapens in de auto lagen. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers vroeg vrijspraak. Op de hengsels van tassen is overigens dna van Van der T. aangetroffen. In de auto lag ook informatie over een adres aan de Wolbrantskerkweg, waar in januari de Ghanese bordenwasser Augustine Nyantakyi werd doodgeschoten. Een verband met die, waarschijnlijke, vergismoord is niet aangetoond.

Zwaar

De officier van justitie stelt dat de foto’s erop kunnen wijzen dat Van der T. een moord op één van de personen op de foto’s voorbereidde maar het zou ook kunnen dat hij de wapens en andere goederen aan één van de drie personen wilde leveren. De verdachte beroept zich hierover op zijn zwijgrecht en heeft geen verklaring willen geven. De officier vindt de relatief zware celstraf drie jaar passend in het licht van de omstandigheden: de aard van de gevonden artikelen en de hoeveelheid en zware wapens en munitie.

Uitspraak is over twee weken.