Eis: drie jaar voor witwassen Kraijpoel

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Rotterdam wegens witwassen een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen de zakenman Chris Kraijpoel uit Soest. Hij staat terecht vanwege allerlei constructies die zijn bedacht om miljoenen door te sluizen en daarbij hun criminele herkomst te verhullen.

Gehandicaptenzorg

Volgens het Openbaar Ministerie waren er gelden door een zakenpartner van de Kraijpoel weggenomen van de Nederlandse Staat. Het ging in 2002 en 2003 om meer dan 21 miljoen euro bestemd voor de financiering van projecten in de gehandicaptenzorg. Een deel van de door valsheid in geschrift en oplichting verkregen miljoenen – ongeveer 5 miljoen euro en een appartementencomplex van 1,3 miljoen – is volgens het OM door de 47-jarige Kraijpoel witgewassen.

Rechterhand

Het OM stelt dat hij hiermee de integriteit van de financiële wereld en het economisch verkeer een slechte dienst heeft bewezen. De officieren van justitie schetsten in hun requisitoir een beeld van een zakenman voor wie alles is geoorloofd, zolang het geld oplevert, anderen worden belazerd en waar nodig worden valse stukken opgemaakt. Tegen de rechterhand en de boekhouder van de zakenman eiste het OM gevangenisstraffen van respectievelijk 6 maanden en 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. Het OM noemde het buitengewoon verwerpelijk dat de boekhouder zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen en valsheid in geschrift. In de zaak tegen de rechterhand is er in de ogen van de officieren van justitie voldoende bewijs voor valsheid in geschrift in documenten die zijn gebruikt in witwasconstructies. Voor het witwassen zelf werd in zijn zaak vrijspraak gevraagd.

Wiet

In de megastrafzaak had het OM in november al gevangenisstraffen geëist vanwege onder andere valsheid in geschrift en betrokkenheid bij wietteelt: tegen de Kraijpoel 3 jaar en tegen zijn rechterhand 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht op 29 januari.

Eerdere bericht over Kraijpoel:

‘Yab Yum krijgt deurwaarder langs’

Tijdbom onder de Kraijpoel-zaak (UPDATE)