Eis: Drie jaar tegen wethouder

Tegen de verdwenen Sjoerd Swane eiste de officier van justitie in Utrecht gisteren drie jaar cel wegens onder meer corruptie, belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Swane (57) was ooit wethouder voor de VVD in zijn woonplaats Maarssen. Swane zelf was niet aanwezig om de eis aan te horen omdat hij sinds enkele maanden spoorloos is. Hij is ondergedoken omdat er verschillende schuldeisers achter hem aan zitten. 

Volgens de officier van justitie heeft Swane door zijn handelen in zijn verantwoordelijkheid als wethouder Ruimtelijke ordening de democratie ernstige schade toegebracht.

In 2007 zat hij korte tijd vast. De feiten die hem ten laste zijn gelegd dateren uit de periode 2001-2007. Swane heeft volgens het OM ’tonnen’ in zijn zakken laten verdwijnen toen hij zijn invloed als wethouder aanwendde om de gemeenteraad positief te laten besluiten over onder meer het nieuwbouwproject De Bocht van Maarssen.

Swane staat terecht voor een van de feiten waarvoor Jan-Dirk Paarlberg vorig jaar is veroordeeld tot 4,5 jaar cel. In 2001 heeft Swane het bedrijf Tout Frais verkocht aan Paarlberg voor 546.000 gulden terwijl de waarde in werkelijkheid ongeveer twee miljoen gulden was. Swane heeft daarmee de Belastingdienst opgelicht vindt het Openbaar Ministerie. Paarlberg verkocht de aandelen een half jaar na de transactie door voor dat hogere bedrag.

‘Hij had de absolute macht en kon iedereen charmeren’, heeft de oud-burgemeester van Maarssen over Swane tegen de politie gezegd. De gemeentesecretaris zei: ‘Als je tegen hem was kreeg je niets voor elkaar. Andere politici waren niet tegen hem bestand.’

In 2005 trok hij terug als wethouder.

Er zijn geruchten dat Swane in Thailand zou verblijven. Een advocaat van Swane trok zich in december 2010 terug uit de zaak, naar verluidt wegens het uitblijven van betalingen.

Uitspraak is op 9 augustus.