Eis: driemaal 25 jaar cel voor liquidatie Shaquille Goedhart in Bijlmer

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 25 jaar celstraf geëist tegen drie mannen die worden verdacht van de liquidatie van de 24-jarige Shaquille Goedhart, in Amsterdam-Zuidoost op 2 mei 2019. Het slachtoffer werd met drie kogels geraakt bij een flat in de straat Hoptille (H-Buurt).

Volgens justitie staat vast dat Revelino V. (31), Marc G. (29) en Badr K. (33) alle drie betrokken waren bij de liquidatie van Shaquille Goedhart. Waarom het slachtoffer dood moest is niet duidelijk geworden, maar waarschijnlijk speelde er iets binnen het criminele milieu.

Peugeot 308

De drie verdachten werden in januari 2020 door de rechtbank vrijgelaten omdat zij niet aan de plaats delict konden worden gekoppeld. De politie zette het onderzoek voort, waaruit bleek dat een Peugeot 308 een belangrijke rol speelde in het onderzoek. Een ooggetuige zag de twee schutters (volgens justitie Revelino V. en Marc G.) na de schietpartij wegrennen naar een parkeergarage vlakbij de plaats delict. Dit is ook te zien op camerabeelden.

Bewijs

De getuige zag de schutter niet meer uit de parkeergarage komen, maar wel een Peugeot 308 die met hoge snelheid de parkeergarage uitreed. Uit onder meer camerabeelden, ANPR-registraties en telecomgegevens kunnen de drie mannen volgens het OM worden gekoppeld aan de auto enkele dagen vóór en op de dag van de moord. De chauffeur van de vluchtauto is volgens het OM Badr K.

Bloedpoor

De auto werd op 10 mei 2019 in beslag genomen en onderzocht. De Peugeot was zeer grondig schoongemaakt, maar de politie trof op de achterbank een bloedspoor aan met daarin het dna van het slachtoffer. Ook werd er dna van Badr K. gevonden op een handgreep aan de bestuurderskant.

Het OM noemt ook het gedrag van de verdachten na de moordaanslag ‘belastend’. Zo heeft Badr K. vanuit de gevangenis via smokkelbriefjes aan Marc G. opdracht gegeven om de Peugeot in brand te steken.

Suriname

Marc G. toonde volgens het OM op zijn beurt ook opmerkelijk gedrag na de moordaanslag. Zo zou hij direct na de liquidatie zijn telefoon hebben weggedaan, de Peugeot hebben verkocht en zijn ondergedoken. Enkele dagen na de liquidatie is hij via de route Parijs – Guadeloupe – Frans Guyana naar Suriname vertrokken. Suriname heeft hem opgepakt en op 9 november 2019 uitgezet, waarna hij in Nederland is aangehouden.

Gelokt

Op de avond van de moord was Shaquille Goedhart op pad met vrienden en had hij nog een afspraak later op de avond. Revelino V. zou de afspraak met het slachtoffer hebben gemaakt en hem hebben gelokt naar Hoptille. Toen het slachtoffer uit de auto stapte en in de richting van twee mannen liep, klonken er drie schoten. Hij werd geraakt in hoofd en hals en overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De rechtbank doet op 24 juli uitspraak.