Ronald Janssen krijgt levenslange straf

Voor de juryrechtbank in Tongeren (B) is seriemoordenaar Ronald Janssen (40) door de jury schuldig verklaard over alle negen tenlastegelegde feiten en tot levenslang veroordeeld, conform de eis van de openbaar aanklager Patrick Boyen (foto onder). Janssen zat uitdrukkingsloos stil toen hij het besluit van de jury hoorde en luisterde onbewogen naar de motivering. Toen de voorzitter hem zei om op te staan na het vonnis leek Janssen met zijn gedachten ergens anders te zijn.

Rechtop voor de rechtbank moest Janssen nogmaals luisteren naar de verkorte conclusie van de jury. Daarna schudde hij de hand van zijn advocaat. Hij glimlachte even.

Na de eis moet de twaalfkoppige jury nu bepalen of de strafmaat inderdaad levenslang zal zijn. 

Janssen is schuldig bevonden aan de wederrechtelijke vrijheidsberoving en de moord op Annick Van Uytsel, de moord op Kevin Paulus en de foltering, verkrachting en moord op Shana Appeltans. 

Tijdens de voorlezing van het arrest vormden drie politieagenten een menselijk schild om Janssen af te schermen voor de cameramensen, die in de zaal beelden maakten van de voorlezing.

Bij de families Van Uytsel, Appeltans en Paulus waren opgeluchte reacties. Vader Ivo Paulus barstte in tranen uit net als de moeder van Shana, Peggy Bellen.

In de motivatie voerde de jury aan dat er voldoende aanwijzingen zijn dat Janssen Annick heeft ontvoerd en dat zij niet vrijwillig met hem is meegegaan. Daarbij werd onder andere verwezen naar de aanvankelijke bekentenissen van Janssen omtrent de ontvoering, de kneuzingen op het lichaam van Annick, het uitschakelen en verdwijnen van haar gsm, en de gil die op het moment van de ontvoering door verschillende getuigen werd gehoord.

Volgens de juryleden doodde Janssen Annick  niet in een opwelling, maar ging hij met voorbedachte rade planmatig te werk. Aanwijzingen daarvoor zijn onder andere het feit dat hij een bijl ging halen, het bad liet vollopen en drie slagen op exact dezelfde plaats toebracht.

De jury gelooft ook niet dat Janssen door Kevin Paulus werd geprovoceerd en hem en zijn vriendin in een vlaag van razernij doodde. ‘Janssen had moord op Kevin en Shana ook zorgvuldig gepland en dat blijkt dat uit het feit dat hij twee wapens, een busje benzine en een aansteker bij zich had.’

De jury is er ook van overtuigd dat Janssen Shana heeft verkracht nadat hij Kevin doodschoot. ‘Dat hij nog andere plannen had met Shana wordt aangetoond door het feit dat hij haar niet meteen doodde, en met haar naar een afgelegen plaats reed’, aldus de jury.

Donderdagmorgen had Janssen zijn laatste woord. Hij klonk zeer emotioneel en sprak met hoge en trillende stem. Hij bood nogmaals zijn excuses aan.

‘Ik moet hier niet het laatste woord hebben. Die drie mensen moeten het laatste woord hebben’, vertelde een snikkende Janssen die maar moeilijk uit zijn woorden raakte. (…) Wat mijn drijfveer ook geweest is: woede, angst, frustratie, … Ik heb dat nooit gewild. Het spijt me.’

Zie Het Nieuwsblad en de GVA.