Eis levenslang tegen ‘roofdier’

De officier van justitie in Rotterdam heeft dinsdag levenslang geëist tegen Patrick S. die wordt verdacht van de moord op de in 2010 verdwenen Farida Zargar (foto) en de poging tot moord op een Poolse man bij een beroving. Justitie verdenkt hem daarnaast van gekwalificeerde doodslag op een 43-jarige vrouw uit Spijkenisse, straatroof, bedreiging en het bezit van kinderporno.

Het Openbaar Ministerie vindt dat S. het recht om vrij rond te lopen in de samenleving verspeeld. Tijdens de inhoudelijke behandeling deed S. er grotendeels het zwijgen toe. S. heeft niet mee willen werken aan een psychiatrisch onderzoek.

Tas

S. is een 35-jarige man uit Spijkenisse. De 21-jarige Farida Zargar verdween in augustus van 2010 spoorloos in de omgeving van het Mallebos in Spijkenisse. Ruim een jaar lang werd intensief naar haar gezocht. Over S. kwam een melding binnen bij Meld Misdaad Anoniem. 

Toen S. en een medeverdachte een jaar na de verdwijning werden aangehouden voor een straatroof vonden agenten bij de doorzoeking van het huis van S. onder andere de tas van Farida. Uiteindelijk wees S. de plaats aan waar hij haar had begraven, in het Spijkenisser Mallebos.

Verkeerde plaats

S. vertelt dat hij het meisje dood gevonden, maar daar gelooft Openbaar Ministerie niets van. Uit getuigenverklaringen en afgeluisterde gesprekken zou blijken dat de verdachte Farida zelf vermoord heeft. Zo geeft hij aan tegen zijn zus dat de jonge vrouw 'op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was'. Ook zegt hij als 'een predator, een roofdier' ergens heeft zitten wachten.

Nog een slachtoffer

Tijdens het onderzoek, en vooral omdat de verdachte er zelf tegen zijn zus over begon, kreeg het rechercheteam de indruk dat de man verantwoordelijk was voor nog een levensdelict. Na onderzoek bleek dat dit eigenlijk alleen kon gaan over de dood van de 43-jarige Nanda Kerklaan begin 2010.

Zij werd toen gevonden in een sloot langs de Malledijk in Spijkenisse. Destijds werd niet duidelijk of de vrouw slachtoffer was van een ongeval of een misdrijf. De officier van justitie gaat er nu vanuit dat de verdachte met zijn medeverdachte de vrouw bij een mogelijke beroving zo ernstig verwondde dat ze enkele dagen later overleed.

Pool

Ook werd in het onderzoek duidelijk dat de twee betrokken waren bij de poging tot moord op een Poolse werknemer in maart 2011. Die werd destijds zwaar gewond op straat gevonden, nadat hij met een metalen pijp was mishandeld. De Pool liep onherstelbaar hersenletsel op. In de woning van verdachten werden spullen van de man gevonden. 

Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet. De medeverdachte staat donderdag en vrijdag terecht. Die wordt overigens niet verdacht van de moord op Farida Zargar.

Zie ook:

Farida Zargar waarschijnlijk vermoord