Eis: maximaal 9 jaar voor trolly-smokkel

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank op Schiphol in verschillende zittingen de afgelopen weken tegen 15 verdachten celstraffen tot negen jaar geëist voor cocaïnesmokkel met catering trolly’s in vliegtuigen. De smokkel vond plaats tussen 12 september en 25 december 2009. Van de 17 verdachten werkten er 13 op de luchthaven Schiphol. Een 36-jarige verdachte uit Amsterdam hangt acht jaar cel boven het hoofd. Een man uit Capelle aan den IJssel was volgens het OM de coördinator.

Op Bonaire, Curaçao en in Suriname werden drugs verstopt in cateringtrolley’s in vliegtuigen. Cateringmedewerkers op Schiphol haalden dan de gevulde trolley uit het toestel.

In het onderzoek Pan staan acht drugstransporten beschreven. In totaal is aan cocaïne 33,5 kilo in beslag genomen. De straffen worden geëist voor Opiumwet, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

 De witgewassen bedragen variëren van 25 duizend euro tot 182 duizend euro. De officier van justitie heeft bij een aantal verdachten een ontneming aangekondigd.