Eis OM in zaak Michelle Mooij: 3 jaar

Vandaag eiste de officier van justitie 3 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen Ian A. de vriend van Michelle Mooij. De 24-jarige Mooij werd op 17 januari 2010 gevonden in haar flat in Alkmaar, hangend aan een koord aan een plafondhaak. Het OM vindt dat A. schuldig is aan verkrachting, mishandeling en bedreiging. 

De zitting in de rechtbank begon vandaag met een verklaring van Ian A. zelf. Met trillende handen stelde hij dat hij al veroordeeld is door de media. “Ik wil zeggen dat ik ook nabestaande ben. Onze relatie was turbulent, maar we hielden van elkaar. Mijn hart is van steen. Iedere dag huil ik van binnen.” Hij verklaarde zijn  soms verwarde reacties tijdens de zitting gisteren als gevolg van zijn medicijngebruik.

Mishandeling

Verschillende getuigen hebben verklaard dat Michelle werd mishandeld door A. Hij is daar eerder voor veroordeeld en stond naar aanleiding van die veroordeling onder psychiatrische behandeling. A. onttrok zich aan die behandeling. Na zijn veroordeling maakte Ian A. zich nogmaals verschillende malen schuldig aan mishandeling van de 24-jarige vrouw aldus het OM.

Verkrachting

A. is ook al eerder veroordeeld van verkrachting van Michelle. De officier van justitie denkt dat A. Michelle ook kort voor haar overlijden anaal heeft verkracht. Rond de anus zijn namelijk wondjes en het sperma van de verdachte gevonden.

Eis

Volgens de officier van justitie kon niet worden aangetoond dat A. Michelle heeft opgehangen. Het OM heeft in haar eis laten meewegen dat er sprake is van recidive. A. heeft Michelle immers eerder verkracht en mishandeld.

De rechtbank zal op 26 februari uitspraak doen.

Hier de motivering van de eis van het Openbaar Ministerie.

Eerdere berichten over deze zaak:

Michelle Mooij: moord of zelfmoord? 

Partner Michelle Mooij toch vervolgd