Eis: tbs na stomp op strottenhoofd

De advocaat-generaal van het OM in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep 2 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een man die op 2 juni 2013 in Nijmegen tijdens een voorgeleiding een politieman hard op zijn strottenhoofd sloeg.

Krachtig

De politieman die fungereerde als hulpofficier van justitie moest een nacht op de intensive care worden verpleegd vanwege verstikkingsgevaar. Volgens het OM staat vast dat de verdachte de stomp plotseling, gericht en van zeer dichtbij, vol en krachtig op het strottenhoofd van de hulpofficier landde.

Poging doodslag

Dit gebeurde nadat de hulpofficier aan verdachte had medegedeeld dat hij in verzekering zou worden gesteld voor onderzoek door de politie worden opgehouden voor onderzoek naar onder meer diefstallen. ‘De stomp kwam letterlijk uit het niets, waardoor de hulpofficier geen enkele kans had om te reageren. Was dit wel het geval geweest dan waren de gevolgen wellicht minder ernstig geweest. Op basis van feiten van algemene bekendheid, medische verklaringen en verklaringen van deskundigen kan worden geconstateerd dat het stompen op het strottenhoofd dodelijk kan zijn. Om die reden is sprake van poging doodslag’, zei de advocaat-generaal op de zitting.

Gevaar

Van de rechtbank kreeg de verdachte 5 jaar cel na een eis van de officier van justitie van 2 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De verdachte heeft een lang strafblad heeft met veel geweldsdelicten. De AG zei verder: ‘Uit eerdere rapportages blijkt dat er bij verdachte een verband bestaat tussen de bij verdachte bestaande en geconstateerde stoornissen en de strafbare feiten waarvoor hij eerder is veroordeeld en nu wordt vervolgd. Verdachte is onbehandeld een gevaarlijk man voor de maatschappij. Hij veroorzaakt daarnaast zeer veel overlast. Ondanks dat verdachte niet heeft meegewerkt aan recent gedragskundig onderzoek in relatie tot de strafbare feiten in deze strafzaak is het OM van mening dat op basis van de oudere rapportages sprake is van een stoornis bij verdachte. Dat is de reden dat naast gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging wordt geëist’.

Uitspraak is over twee weken.