Eis tegen oud-IRT-informant vijf jaar cel

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag vijf jaar geëist tegen Kris J. uit Haarlem. De geldschieter van de inmiddels failliete Haarlemse voetbalclub Young Boys staat terecht om het organiseren van illegale pokertoernooien, het witwassen van ruim 1,3 miljoen euro en het afpersen van oud-voetballer Martien Vreijsen uit Breda.

Zakelijke vordering

Vreijsen eist van Kris J. 50.500 euro terug. Het OM wil ook dat J. een boete van 30.000 euro betaalt. J. had een zakelijke vordering op Vreijsen van een ander overgenomen. In de jaren negentig was J. een criminele infiultrant die werkte voor het toenmalige Interregionaal Recherche Team (IRT) dat werkte op de zakelijke opvolgers van Klaas Bruinsma. J. importeerde toen met goedvinden van de politie vele tonnen softdrugs.

Vrijspraak

Op de pokertoernooien bij Young Boys, de club die J. met zwart of mogelijk crimineel geld sponsorde, gingen grote bedragen over tafel. Volgens de officier van justitie staat vast dat J. die toernooien mogelijk maakte. Advocaat Cees Korvinus vindt dat het bewijs aan alle kanten te wensen overlaat en heeft vrijspraak voor zijn cliënt geëist.

Lees veel meer over Kris J., het IRT en de rol van toenmalig rechercheur en officier van justitie Fred Teeven in het boek Fred en de Wet.