Eis: tien jaar cel om voorbereiding cokesmokkel

In Den Haag heeft de officier van justitie woensdag tien jaar cel geëist in een zaak waarbij 1.000 kilo cocaïne onderweg zou gaan van Zuid-Amerika naar Europa. De deal ketste af maar justitie ziet een ’tussenpersoon’ als een belangrijke spil in de cocaïnehandel naar Rotterdam.

Scanstraat

Over de 38-jarige Hagenaar kreeg de politie in december 2016 een tip de politie dat hij zich zou bezighouden met drugsimporten. Dat was de start van een onderzoek dat tot juni 2017 zou duren. De recherche concludeerde dat de verdachte zich met een netwerk een groot cocaïnetransport voorbereidde.

Over de tap kwamen veel versluierde gesprekken binnen waaruit bleek dat de Hagenaar in de havens van Antwerpen en Rotterdam mensen had die drugs uit containers konden halen voordat die door de scanstraat gingen. Om dat buiten zicht te doen werd 50.000 euro betaald om een container een nachtje in een loods te kunnen stallen. Verder had de Hagenaar contact met een 38-jarige Leidenaar die op Schiphol werkte in de bagageafhandeling. Ook via die route kon cocaïne Nederland binnen worden gesmokkeld.

Colombia

Tijdens het onderzoek verschoof de Hagenaar volgens justitie zijn activiteiten steeds meer van een soort troubleshooter voor drugssmokkelaars naar het zelf organiseren van cocaïnetransporten. Hij vloog geregeld voor enkele dagen naar Colombia en Peru waar hij vermoedelijk afsprak met zijn leveranciers. Ook nam hij verschillende keren met een 46-jarige ‘zakenpartner’ uit Amsterdam het vliegtuig naar Spanje. Daar hadden ze dan een afspraak met een man die ze ‘de oude man’ noemden. De politie denkt dat dit mogelijk een financier van drugstransporten is. De recherche stelde niet vast wie  de dure vliegtickets voor de Hagenaar financierde. Zelf had hij geen legaal inkomen.

Zeven medeverdachten

Op 28 juni 2017 hield de politie de Hagenaar aan in een woning die hij deelde met zijn vriendin. Daar stonden vol in het zicht een vacumeerapparaat (dat gebruikt wordt bij het verpakken van blokken cocaïne) en in een kast een vacumeermachine. Ook was in de woning een kilo cocaïne aanwezig. Naast de Hagenaar werden nog zeven medeverdachten aangehouden, ook onder meer een man uit Leiden, de genoemde Amsterdammer en de vriendin van de Hagenaar.

Het bewijs in de zaak komt vooral uit vele getapte telefoongesprekken waarin volgens de politie in codetaal wordt gesproken over drugs.

Voorbereidingshandelingen van drugshandel zijn ook strafbaar als de beoogde drugshandel buiten Nederland plaats gaat vinden. De officier van justitie eiste tegen de 38-jarige Hagenaar tien jaar cel en tegen de overige verdachten celstraffen tot vier jaar.