Verdachte in zaak Harks blijft zwijgen

Hij hield dinsdag de kaken stijf op elkaar in de rechtbank in Zutphen. Nergens wenste hij antwoord op te geven of op te reageren. Vergil van G., verdacht van doodslag op de 52-jarige Frans Harks uit Twello, zei alleen onschuldig te zijn en niets met de dood van Harks te maken te hebben. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een gevangenisstraf van 10 jaar tegen de verdachte.

Door @Michael de Hoogh

De 52-jarige Frans Harks werd op dinsdagochtend 22 november 2011 rond 07.00 uur door twee joggende vrouwen levenloos aangetroffen op het Zwarte Pad in Twello. Hij had meerdere messteken opgelopen en bleek ook zwaar te zijn mishandeld. Uiteindelijk is Harks mogelijk gestorven aan een hartinfarct en/of onderkoeling.

Verslaving

Het slachtoffer woonde in een opvanghuis voor onder meer verslaafden en mensen met psychische problemen. Harks was zelf verslaafd aan drugs. Hij had veel en goed contact met de nu 25-jarige Vergil van G., die ook in het opvanghuis woonde. Deze G. komt bij de politie al snel in beeld als verdachte.

Volgens de officier van justitie is Van G. verantwoordelijk voor de dood van Harks. Zij zouden op maandag 21 november de hele dag samen zijn geweest. Veelal op zoek naar geld om wiet te kunnen kopen. Uit beelden van bewakingscamera’s en door verklaringen van getuigen blijkt dat het slachtoffer inderdaad een paar keer spullen heeft verkocht om aan geld te komen. Daarnaast is hij ook in coffeeshops geweest. Samen met Vergil van G.

Conflict

Als het slachtoffer en de verdachte terugkeren in het opvanghuis is Van G. naar eigen zeggen in slaap gevallen nadat hij Harks tien euro heeft geleend. Harks gaat op zijn beurt op de fiets naar een coffeeshop in Deventer. Volgens de officier fietsen beiden heren naar Deventer en is Van G. helemaal niet in slaap gevallen. Onderweg zouden zij een conflict hebben gehad en dat zou geleid hebben tot de dood van Harks.

Sporen

De verdachte is twee keer aangehouden in deze zaak, maar heeft zich voor het grote deel beroepen op zijn zwijgrecht. Volgens het OM zijn er echter genoeg redenen om hem te verdenken van moord. Verdachte heeft geen alibi en de tijdslijn van hem loopt precies gelijk met die van het slachtoffer op die bewuste dag. Verder zijn er bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen op de schoenen en kleding van verdachte.

Naast deze sporen zou verdachte volgens het OM over zogenoemde daderkennis beschikken. Zij zou bij de politie de plaats delict zeer zorgvuldig hebben beschreven zonder dat dat al bekend was. Hij wist bijvoorbeeld precies te vertellen hoe het slachtoffer op het Zwarte Pad in Twello werd aangetroffen. Ook zou hij zich vreemd hebben gedragen na de dood van Harks.

Onschuldig

De advocaat van de verdachte vindt het allemaal maar speculaties van het OM. Er is geen duidelijk motief voor zijn cliënt, het is niet duidelijk hoe Harks precies om het leven is gekomen en de aard van de sporen zouden niets zeggen over het delict. Daarom zou Van G. moeten worden vrijgesproken.

Van G. zei dinsdag niets in de rechtbank in Zutphen. Hij keek wel regelmatig naar de publieke tribune en de nabestaanden, maar wilde niets kwijt over de zaak. Het enige dat we konden optekenen was: ‘Ik vind het heel erg dat Frans overleden is’, aldus de verdachte.

De rechtbank neemt extra tijd voor de deze ‘complexe zaak’ en doet pas uitspraak op 27 mei.