Eis: tot 14 jaar cel tegen plofkrakers

Zeven verdachten van ram- en plofkraken hoorden donderdag voor de Utrechtse rechtbank  gevangenisstraffen van vijf tot veertien jaar tegen zich eisen. Ze zouden in de periode van juli 2015 tot hun aanhouding in september en oktober 2016 negentien kraken in diverse plaatsen in Nederland hebben gepleegd.

Sleepkabel

In 2015 begon de groep met ram- en trekkraken, aldus justitie. Een winkelpui werd kapot gereden en de geldautomaat werd met een sleepkabel opengetrokken. In mei 2016 werden geldautomaten open gebrand met een thermische lans. Een maand later werd overgestapt op de plofkraken waarbij de geldautomaten door gasexplosies werden opgeblazen. In alle gevallen ging het om geldautomaten van de ING in filialen van de Albert Heijn.

De hoogste eisen zijn tegen Mike W. uit Utrecht die het OM ziet als de spil in de zaak en Patrick F. uit Houten. Tegen David Rommy, zoon van de bekende Utrechtse crimineel, is de eis zeven jaar.

De verdachten zijn allen op vrije voeten. De meesten hebben geen enkele verklaring afgelegd.

Rolverdeling

Het Openbaar Ministerie vindt dat de verdachten een criminele organisatie vormden. Ze opereerden in groepen van drie. De zevende verdachte had een loods in Kerkdriel gehuurd waar ze elkaar ontmoetten, waar de gestolen auto’s van valse kentekens werden voorzien en gereedschappen en buit werden verborgen. De twee groepen maakten ook gebruik van elkaars auto’s en hielpen elkaar de buit te verbergen. Ook werd gebruik gemaakt van een loods op Rotsoord in Utrecht. In het onderzoek heeft de officier van justitie een rolverdeling geconstateerd. Verder bleek dat de mannen in codetaal spraken, veel contacten hadden met elkaar en langdurig samenwerkten.

Sporen

Er is technisch bewijs ingebracht, zoals achtergebleven dna-sporen en glasdeeltjes afkomstig van bepaalde kraken die zijn aangetroffen op de kleding of schoenen van de verdachten. Verder zijn er sporen van inkt op geld, kleding, schoenen en andere goederen van de verdachten. Die inkt komt vrij als een geldcassette met geweld wordt geopend; per cassette zit in de inkt een unieke marker van synthetisch dna. Daarnaast zijn er observaties van de gestolen auto’s waar de verdachten gebruik van maakten, tapgesprekken, de adressen van AH-filialen in de tomtoms van de gebruikte auto’s, en diverse goederen die bij de verdachten werden gevonden: gasflessen, bivakmutsen, PGP-telefoons en met inkt besmeurde bankbiljetten.

Schadevergoeding

Ook hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan de heling van zestien auto’s, vindt justitie. Eén verdachte is verdacht van een mishandeling in Harmelen, drie bij een poging bedrijfsinbraak in Lopik, en is één verdachte het doen van een valse aangifte van een autodiefstal en oplichting van een verzekeringsmaatschappij ten laste gelegd.

Justitie wil nog een criminele winst af gaan pakken van ruim zes ton. Verder eisen benadeelde partijen (Albert Heijn, ING en een verzekeringsmaatschappij) schadevergoeding van in totaal ruim 770.000 euro.

Volgende week zijn de pleidooien van de advocaten. Op 20 december doet de rechtbank uitspraak.

Zie ook:

Justitie wil 75.000 euro van zoon Rommy

‘Veel geldautomaten bevatten “dna”-markers’

Zoon Henk Rommy verdacht van plofkraken