Eis: tot 6,5 cel wegens digitale bankroof

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bij de rechtbank in Dordrecht gevangenisstraffen van vijf en 6,5 jaar geëist vanwege internationale cybercrime, waaronder aanvallen op online banksystemen. Tegen twee van de vier verdachten is 30 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, en 36 maanden geëist.

Bom

De officier van justitie zei:

Met hun handelen hebben zij een bom gelegd onder het systeem van internetbankieren. Een systeem dat staat of valt met het vertrouwen dat wij als maatschappij in onze banken hebben.

Kwaadaardige software

De verdachten maakten gebruik van kwaadaardige software om websites van banken te manipuleren. Rekeninghouders van wie de computer was besmet kregen een nagebootste website van hun bank te zien. Ook de mobiele telefoons van de slachtoffers werden geïnfecteerd om sms-berichten van de bank te onderscheppen.

Vertrouwen

Het OM rekent het de verdachten zwaar aan dat het vertrouwen van de bevolking in internetbankieren op grove wijze en stelselmatig is geschaad:

Maar ook het vertrouwen dat banken in hun eigen systeem en werkwijze hebben, is beschadigd. En dat is buitengewoon ernstig.

In de strafmaat hield het OM rekening met de jonge leeftijd (23-25 jaar) van de verdachten en bij drie van de vier het ontbreken van een strafblad.

Zie meer over de zaak:

Vier cybercrime-verdachten voor de rechter