Eis: tot acht jaar in spyshop-zaak

De officier van justitie in Amsterdam heeft dinsdag celstraffen geëist tegen de eigenaar Farah el O. en medewerkers van spyshop One2spy voor wapenhandel, variërend van 13 maanden tot acht jaar.

Acht locaties

De acht verdachten – in leeftijd variërend van 22 tot 53 jaar – worden verdacht van wapenhandel en wapenbezit. Ze werden in februari 2014 gearresteerd toen op één dag op acht locaties in Amsterdam, Hoofddorp en Den Ilp doorzoekingen werden gehouden. Daarbij werden (automatische) vuurwapens, stroomstootwapens, munitie, valse papieren en jammers aangetroffen.

Gesloten

De zaak kwam aan het licht door bij de politie binnengekomen informatie dat een spyshop in Amsterdam-West niet alleen spionage-apparatuur, maar ook wapens zou verhandelen. Uitgebreid onderzoek leidde tot de vaststelling dat  vanuit spyshop en door de eigenaar en medewerker van de spyshop vuurwapens en verboden technische middelen werden verkocht. In maart 2014 werd de spyshop op last van de burgemeester voor onbepaalde tijd gesloten.

Undercovers

In het omvangrijke onderzoek zijn veel opsporingsmiddelen ingezet. Telefoons zijn getapt en er is geobserveerd. Ook is er gebruik gemaakt van meerdere pseudokopen, onder meer door Britse undercovers. Alles wat politie en OM in deze zaak hebben gedaan is vastgelegd in bevelen, processen-verbaal en rapporten zodat het gehele traject toetsbaar is voor de rechtbank en de verdediging.

Geweldsgolf

De officier van justitie bracht de zaak in verband met de geweldsgolf die Amsterdam al enkele jaren in zijn greep heeft, waarbij ook niet betrokken omstanders het risico lopen om geraakt te worden. ‘Deze verdachten hebben bijgedragen aan het in omloop brengen van illegale wapens en munitie zonder zich te bekommeren om het gevaar dat dit voor de maatschappij en voor de veiligheid van mensen meebrengt. Het hoeft geen betoog dat tegen dergelijk handelen krachtig dient te worden opgetreden.’