Eis: tot een jaar cel voor dood Les Strijder

Het Openbaar Ministerie heeft een jaar celstraf geëist tegen twee van de vier verdachten in de zaak rond de dood van Les Strijder. Volgens het OM hebben zij zich schuldig gemaakt aan een poging zware mishandeling met de dood tot gevolg. Strijder (53) werd op 22 november 2002 dood gevonden op een parkeerplaats in Hilversum.

Het OM stelt dat de verdachten veel geweld hebben gebruikt onder invloed van drank en drugs. Strijder zou een willekeurig slachtoffer zijn geweest, en volgens het OM werd hij ‘voor de fun’ mishandeld.

Natuurlijke dood

Strijder werd geslagen en geschopt. Zijn telefoon, rijbewijs en jas werden gestolen. Uit de sectie bleek echter dat Strijder, die hartpatiënt was, een natuurlijke dood was gestorven. Daarom was het moeilijk aan te tonen dat Strijder door een misdrijf om het leven was gekomen. Na een tip dat twee broers mogelijk wat te maken hadden met de dood van Strijder, kwam de zaak aan het rollen.

In de eis heeft justitie rekening gehouden met de leeftijd van de verdachten: zij waren destijds begin twintig. Voor twee andere verdachten is vrijspraak gevraagd; volgens het OM staat niet vast dat zij aan de mishandeling hebben meegevraagd. De zaak tegen een vijfde verdachte is inmiddels verjaard, omdat hij minderjarig was.