Eis tot levenslang drugsmoord Utrecht

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft maandag in hoger beroep weer levenslang geëist tegen een 29-jarige Rotterdammer die in januari 2008 een 30-jarige man doodschoot in Utrecht. Een 24-jarige medeverdachte uit Breda hoorde 18 jaar tegen zich eisen. De mannen hadden een conflict om drugs.

Het 30-jarige slachtoffer werd vier jaar geleden in de Utrechtse wijk Oog in Al neergeschoten door de twee mannen. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zij hadden ruzie om drugs. Volgens RTV Utrecht zou het gaan om een mislukte drugsdeal.

De rechtbank in Utrecht veroordeelde de verdachten eerder tot gevangenisstraffen van 30 en 16 jaar, bij een eis van de officier van justitie van levenslang en 16 jaar. Zowel het OM als de verdachten stelden hoger beroep in tegen de beslissing van de rechtbank.

De twee mannen worden ook verdacht van een poging tot overval in Eindhoven waar ook wapens bij gebruikt werden. Het OM vindt dat de maatschappij beschermd moet worden tegen de verdachten. Ze zijn volgens het OM ‘gewetenloos en gewelddadig’.

De 29-jarige verdachte was slechts elf dagen vrij na een eerdere veroordeling wegens twee pogingen tot doodslag. Volgens het OM kan alleen een levenslange gevangenisstraf voorkomen dat de verdachte nogmaals iemand van het leven beroofd. Ook tegen de andere verdachte is, mede vanuit preventief oogpunt, een zeer langdurige gevangenisstraf gevorderd.