Tot levenslang voor liquidaties Curaçao

Vijf mannen zijn 15 juni op Curaçao veroordeeld voor hun aandeel in een schietpartij op de luchthaven vorig jaar juli. Die kostte twee mannen het leven, zeven reizigers raakten gewond. Twee veroordeelden kregen levenslang, de anderen kregen straffen van 20, 14 en 12 jaar. 

Het Openbaar Ministerie in Willemstad eiste levenslange gevangenisstraf voor twee verdachten die twee mannen dood zouden hebben geschoten op de luchthaven van Curaçao in juli 2014. Tegen drie andere verdachten werd tussen de 12 en 24 jaar geëist. Bij de schietpartij raakten ook zeven omstanders gewond.

De vijf verdachten zouden lid zijn van de criminele organisatie No Limit Soldiers. De twee gedode mannen waren waarschijnlijk lid van de rivaliserende groep Buena Vista City. Waarschijnlijk was de aanleiding van de liquidatie een mislukte drugsdeal.

Verklaringen van twee verdachten

De twee verdachten vlogen op 15 juli 2014 van Düsseldorf naar Curaçao. In de aankomsthal werden de twee doodgeschoten met automatische wapens. Daarbij raakten zeven omstanders gewond, die vrijdag 100.000 euro schadevergoeding eisten.

Twee verdachten hebben verklaringen afgelegd. Zij mogen hun straf in Nederland uitzitten als ze worden veroordeeld. De twee namen een groot risico; pratende leden van de No Limit Soldiers worden doorgaans vermoord.

Rammelende alibi’s

De drie andere verdachten beweren dat zij niets met de zaak te maken hebben. Een van de vermeende schutters zegt dat hij bij zijn zwangere vriendin was ten tijde van de schietpartij, de andere beweert dat hij op dat moment een etentje had.

Maar er is een brief gevonden van de eerste schutter, waarin hij zijn vriendin en broer smeekt hem een alibi te geven. De man waarmee de tweede schutter uit eten zou zijn gegaan, kan zich daar niets van herinneren. De derde verdachte, die chauffeur zou zijn geweest, zegt dat hij naar de film was, maar die begon ruim na de schietpartij.

De uitspraak van de rechter is op 18 juni.