Eis tot 10 jaar voor handel coke, hasj en wiet

In een omvangrijke drugszaak heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag tot tien jaar gevangenisstraf geëist tegen negen verdachten. De verdachten, die volgens het OM lid zijn van een criminele organisatie, zouden zich schuldig hebben gemaakt aan de handel van honderden kilo’s cocaïne, hasj en wiet. Tevens worden ze verdacht van het witwassen van honderdduizenden euro’s.

Een 43-jarige Nederlander zonder vaste woon- of verblijfplaats is in de ogen van het Landelijk Parket “de onbetwiste leider” van de criminele organisatie. ‘Hij keek waar de kansen lagen en hoe hij optimale winst kon bereiken’, aldus het OM.

Honderden kilo's

Tijdens het onderzoek heeft de politie 451 kilo cocaïne in beslag genomen in de haven van Rotterdam. Op de A12 werden twee vrachtwagens aangehouden met in totaal 146 kilo wiet en ruim 500 kilo hasj. De Britse autoriteiten hebben een koeltrailer met 225 kilo wiet in ontdekt en de politie in Australië stuitte op 230 kilo methamfetamine (ook wel bekend als Crystal Meth). In Peru werd 135 kilo coke in beslag genomen.

De drugs werden voornamelijk gesmokkeld in machines waarin holle ruimtes waren aangebracht, zo meldden de officieren woensdag bij de rechtbank Rotterdam. Het ging om verbouwde asfaltshredders en kabelhaspels.

Leider(s)

De 43-jarige “onbetwiste leider” hoorde het OM een celstraf van tien jaar eisen. Tegen zijn 47-jarige rechterhand uit Amsterdam eisten de officieren een celstraf van 6 jaar. Volgens het OM was ook een derde verdachte de spil in de organisatie. De 53-jarige Amsterdammer hoorde 5 jaar cel tegen zich eisen. De overige verdachten moeten, als het aan het OM ligt, tot vier jaar de cel in.