Eis: Tot vier jaar in mega-hasjzaak

De officier van justitie in Den Haag heeft dinsdag gevangenisstraffen tot vier jaar geëist tegen zes verdachten in een zeer grote hasjzaak. De politie nam in deze zaak in totaal circa 12.000 kilo hasj in beslag. De zes verdachten hebben zich volgens de officier allemaal schuldig gemaakt aan het samen afleveren en verstrekken en het in bezit zijn van grote hoeveelheden hasj. Tegen hen werden gevangenisstraffen tot 48 maanden onvoorwaardelijk geëist. De zaak tegen een zevende verdachte van 23 jaar werd aangehouden.

Gouda

Het onderzoek in deze zaak begon in Gouda, na een tip bij Politie eenheid Rotterdam dat twee mannen zich met hasj zouden bezighouden. De recherche in Gouda startte een onderzoek naar de twee mannen: een 62-jarige man uit Gouda en een 44-jarige man uit Moordrecht. Op donderdag 6 februari dit jaar leidde dit onderzoek ertoe dat er in een loods in Honselersdijk ruim 9500 kilo aan hasj werd aangetroffen en in beslag werd genomen. In de loods bleek een geheime werkruimte op een vliering te zijn. Hier werd de hasj vermoedelijk herverpakt vanuit kisten naar pallets.

Honselersdijk

Diezelfde dag werd bij een zoeking bij de woning van de 62-jarige verdachte in totaal 1200 kilo aangetroffen en in beslag genomen. Dit werd gevonden in zijn schuur en in een voor zijn deur geparkeerd transportbusje. Deskundigen constateerden dat de hasj die in het busje en in de schuur werden aangetroffen, van dezelfde partij waren als de drugs die werden gevonden in Honselersdijk

Hagenaar

Het onderzoek naar de drugsvondst in Honselersdijk leidde verder naar vier andere verdachten: een 56-jarige man uit Wateringen, een inmiddels 21-jarige en een inmiddels 47-jarige man beiden uit IJsselstein en een 44-jarige Hagenaar. Uit tapgesprekken en verklaringen van de 44-jarige man uit Moordrecht bleek volgens de politie dat hij zich al langere tijd bezighield met softdrugs. Na zijn aanhouding werd ruim €2400,- aan contant geld bij hem aangetroffen. De officier vindt het aannemelijk dat de man veel geld met de hasj heeft verdiend. Hij heeft zich daarmee ook schuldig gemaakt aan witwassen. Tegen hem eiste de officier van justitie 36 maanden.

Vingerafdrukken

De 62-jarige man werkte samen met de 44-jarige man. Dit blijkt uit tapgesprekken waarin bijvoorbeeld te horen is dat er afspraken worden gemaakt over het uitladen van de auto en dat de 62-jarige man ruimte zou maken in de garage voor de drugs. Tegen hem eiste de officier van justitie 24 maanden. Dat de 44-jarige man uit Den Haag bij de zaak betrokken is, blijkt onder andere uit het feit dat zijn vingerafdrukken aan de binnenzijde van verpakkingen van de hasj zijn aangetroffen. Zijn vingerafdrukken zijn hier vermoedelijk terechtgekomen bij het herverpakken van de hasj. Tegen hem eiste de officier van justitie 40 maanden.

Loods

De 56-jarige man verhuurde een deel van zijn loods waar de hasj werd opgeslagen. Volgens de officier van justitie stelde hij geen kritische vragen, liet hij zich contant betalen en bewaarde hij de facturen met wisselende bedragen niet in zijn administratie.
In zijn loods werd een geheime werkruimte ingericht. De officier gelooft niet dat hij hier niks van heeft gemerkt en gezien zijn rol in het geheel, vindt de officier voor hem een gevangenisstraf van 40 maanden op zijn plaats.

IJsselstein

De twee verdachten uit het Utrechtse IJsselstein kwamen in het onderzoek naar voren na verklaringen van de 56-jarige man uit Wateringen. In IJsselstein werden vervolgens ook weer verdovende middelen en aan verdovende middelen gerelateerde goederen aangetroffen, die te linken waren aan de hasjvondst in Honselersdijk. De 47-jarige man uit IJsselstein bleek degene die de loods in Honselersdijk onderhuurde van de 56-jarige man en in het huis van zijn ouders had hij volgens de officier van justitie verborgen ruimtes gemaakt ten behoeve van het opbergen van geld en verdovende middelen. In de woning werd ook hasj gevonden die afkomstig is van de partij aangetroffen in Honselersdijk. Tegen hem eiste de officier 48 maanden gevangenisstraf. De 21-jarige man verleende hand- en spandiensten voor de 47-jarige man en tegen hem werd 180 dagen gevangenisstraf geëist waarvan 85 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur.