Eis tot zes jaar tegen Nunspeet-ontvoerders

Voor de rechtbank Zutphen heeft het Openbaar Ministerie woensdag tot zes jaar cel geëist voor de ontvoering in Nunspeet van Ronald Maurits. Er staan in de zaak vijf mannen en een vrouw terecht voor (onder meer) gijzeling, afpersing en wapenbezit.

Arrestatieteam

De verdachten zijn allen woonwagenbewoners, uit Breda (Sjang K. en zijn zoon Bertus K.), Patrick J. uit Tilburg en Kobus L. en Kobus R. uit Rotterdam en Alphen aan den Rijn. Tegen Sjang K. en Patrick J. eiste de officier van justitie zes jaar cel. Voor één van de verdachten eiste de officier van justitie vrijspraak.

Ronald Maurits werd eind 2016 in Nunspeet ontvoerd en enige tijd in Noord-Brabant vastgehouden. Hij werd op klaarlichte dag van de weg gereden en meegenomen in een busje door gemaskerde mannen die zich voordeden als een arrestatieteam van de politie.

Vloeistof

Maurits is in een loods vastgehouden, ingetaped, omwikkeld met folie en besprenkeld met vloeistof, alsof hij in brand gestoken zou worden. Hij werd ook met de dood bedreigd en een wapen op zijn hoofd gezet. Na een dag is hij hij geblinddoekt in de buurt van het Noord-Brabantse Drunen vrijgelaten.

Telefoon

Na ruim zes weken werden Maurits en zijn zakenpartner slachtoffer van een poging tot afpersing via brieven. Daarin werd opgedragen drugs onder de marktwaarde te verkopen en een bedrag van 10 miljoen euro te betalen. De daders stuurden een geprepareerde telefoon op. Hierop kregen ze op verschillende momenten instructies.

Conflict

Justitie vermoedt dat er een conflict in de drugshandel ten grondslag lag aan het conflict met Maurits. Hij zou tien miljoen euro of twintig blokken coke (van een kilo) moeten betalen. Ronald Maurits heeft ontkend iets met drugs te maken te hebben. Hij verklaart grote schade te lijden omdat zijn reputatie als “financieel makelaar” naar de maan zou zijn.

Maurits meldde zich aanvankelijk niet bij de politie. Dat deed hij pas na de poging tot afpersing.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat Bianca van der H. (37) niet meer verdacht is in de zaak. Aanvankelijk was ze dat wel omdat haar dna werd gevonden op een vuurwapen. Van der H. ontsnapte enige jaren geleden aan een moordaanslag in haar huis in Oss. Ze was de weduwe van de in 2008 op de A73 doodgeschoten drugshandelaar Hans van Geenen.

Volgende week komt nog een 31-jarige man uit Tilburg in deze zaak voor de rechter.

Zie ook:

Ontvoering Nunspeet was om drugshandel

Doelwit liquidatie verdachte in ontvoeringszaak Nunspeet

Zes aanhoudingen om ontvoering Nunspeet

Gegijzelde makelaar vrijgelaten bij Drunen